Tisdag 2 april

Ensam Afghansk 10-åring hittad i Uppsala

På påskdagen hittades en tioårig pojke ensam vid tågstationen i Uppsala. Polisen larmades och det visade sig att pojken kommit hit ensam från Afghanistan.

Pojken hittades av resenärer som såg pojken sitta på en bänk, en av dem ringde polisen.

- Han satt där och man kunde konstatera att han inte kunde ett dugg svenska, säger Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesman i P4 Extra.

Så småningom fick polisen hjälp av förbipasserande att tolka den lille pojken som fick följa med till polisstationen.

- Han var medtagen och hungrig - så vi bjöd på smörgås och godis och det gillade han. Och så gillade han att åka polisbil, säger Christer Nordström till P4 Extras reporter.

Mamman kvar i Iran

Pojken berättade för polisen att hans föräldrar var kvar i Iran. Han hade ett telefonnummer med sig till sin mamma. När polisen ringde mamman sa hon att pojken hade fått följa med några personer från Iran.

Vilka personerna är är ännu oklart enligt polisen, som kommer att prata mer med mamman och nu har upprättat en anmälan om grov människosmuggling.

- Någon eller några har ju åkt hit med honom, vi vill ta reda på syftet med det här, säger Christer Nordström presstalesman på Uppsalapolisen till Lotta Bromé i P4 Extra.

Pojken är omhändertagen av socialtjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".