Hanif Bali, politiker, riksdagsledamot för Moderaterna.

En grå väska i polyester och en ficklampa var starten på Hanifs nya liv

Väskan hade jag kvar tills jag var tio år
5:39 min

Hanif Bali  är ett av alla ensamma flyktingbarn som kommit till Sverige. Han vara bara 3 år gammal och minns fortfarande hur det var.

I P4 Extra berättar han om hur det var när han landade på Arlanda med sin grå polyesterväska, som var märkt med pappans namn.

Hanif var tre år när han landade på Arlanda med sin grå polyesterväska. Väskan var märkt med pappans namn. Pappan var inte där.

- Väskan hade jag kvar tills jag var tio år, säger Hanif i P4 Extra.

Tillsammans med en ficklampa det enda Hanif fått med sig på resan mot sitt nya liv. Hanif var ett så kallat så kallat Muhjahedin barn, barn som skickades iväg från Iran för att hans föräldrar skulle kunna strida mot regimen.

Föräldrarna var med i den iranska, socialistiska motståndsrörelsen Folkets Mujahedin och hade flytt till Irak i hopp om en säkrare tillvaro. När kriget kom grusades förhoppningarna. Istället sattes Hanif Bali på en buss mot Jordanien tillsammans med flera andra barn. 

- Jag kommer ihåg att jag grät, de flesta andra på bussen grät också.

Barnen fördes sedan vidare ut i världen. Hanif Bali kom till Arlanda.

I dag är Hanif 26 år gammal och riksdagsman för moderaterna. Hans mor ringer honom en gång varje år berättar han i P4 Extra.

- Men hon känns som en främling, säger Hanif som varit livrädd för att träffa både sin mamma och familj.

Men Hanif är inte arg i dag och kan ändå förstå att hans föräldrar gjorde som de gjorde.

- De hade ju inte en katalog framför sig att välja på direkt med förslag på - "vad ska vi göra med det här barnet".

Det värsta för Hanif har varit att inte veta när han skulle orka gå vidare. Varje dag och varje år var ett löfte om att få återförenas med sin familj. Till slut förstod han att det aldrig skulle bli så.

- Den dagen då du inser att du inte kommer få träffa dina föräldrar igen, den dagen du inser att det inte är tillfälligt, då kan du gå vidare, säger Hanif Bali i P4 Extra med Lotta Bromé.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".