Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Onsdag 3 april

Vid gränsen till Kaesong får helst inget hända

P4 Extra: Nordkorea fortsätter att pressa grannlandet Sydkorea
5:18 min
1 av 5
April 3, 2013. Sydkoreanska lastbillar tvingas vända vid gränsen när de vägras inträde i Nordkoreanska staden Kaesong. Foto: Scanpix AP Photo/Ahn Young-joon
2 av 5
En sydkoreansk stridsvagn kör över en provisorisk bro nära till Nordkorea. Foto: Kim Jae-Hwan/Scanpix.
3 av 5
Nordkoreas ledare Kim Jong-un.
4 av 5
Ett par i Sydkorea tittar på en karta över en järnvägslinje mellan Nord- och Sydkorea.
5 av 5
Sydkorea rustar för motattack mot Nordkorea

Nordkorea fortsätter att pressa grannlandet Sydkorea. På onsdagmorgonen stoppades sydkoreanska arbetare från att komma in i ländernas gemensamma industrizon Kaesong.

Kina vill bli en supermakt

- Många i Peking börjar fundera på om det verkligen är en så bra idé att ha  Nordkorea som granne och som vän och allierade, säger Nils Horner Sveriges Radios asienkorrespondent i P4 Extra på onsdagen.

När Nordkorea blir en besvärlig granne höjs röster i Kina för att ompröva situationen.

- Kina vill ju bli en egen supermakt , säger Nils Horner till Lotta Bromé.

Nordkorea används som buffertzon

Men många andra framförallt militären i Kina tycker fortfarande att det är bra att ha Nordkorea som en buffertzon som skiljer Kina från de demokratiska Sydkorea där det finns amerikanska soldater.

I Sydkorea där Sveriges Radios asienkorrespondent just nu befinner sig vittnade invånarna om att de blivit vana vid vapenskrammel och hot om krig och kärnvapen. En ung kvinna som Nils Horner träffade vid lunchtid på ett shoppingcenter i centrala Seoul berättade att hon börjat vänja sig vid situationen:

- Bara för några dagar sedan kände jag att det kanske kan bli krig men jag har börjat vänja mig nu.

Vapenskrammel skrämmer inte

De sydkoreaner Nils Horner pratat med har börjat se på krigshoten som en sorts normalitet. 

- De är inte särskilt skärrade men oron har blivit lite större. Det som skapat en viss oro är bland annat åldern på Nordkoreas nya ledare Kim Jung-Un.

Detta har hänt

På tisdagen den 2 april meddelade Nordkorea också att de planerar att öppna en kärnreaktor som varit stängd i flera år. Samma dag framträdde Sydkoreas utrikesminister Yung Byung-se och USA:s utrikesminister. Den senare John Kerry skickade en tydlig varning till Nordkorea.

- Låt mig vara tydlig här i dag. USA kommer att försvara både oss själva och våra allierade.

Sydkoreas president Park Geun-HyeJung Hong-won‎ har tidigare sagt att hon vill ha goda relationer med Nordkorea men nu har hon meddelat hon kommer svara med militära medel om landet utsätts för attack.

- Hon säger att om de anfaller oss så kommer vi att skjuta tillbaka med hårda metoder, rapporterade Nils Horner i P4 Extra.

Kaesong en indikator på krig

Industrikomplexet Kaesong beskriver Nils Horner som en märklig anläggning där flera sydkoreanska anställda pendlar in i Nordkorea på regelbunden basis. Att stänga ner förbindelsen ser han som ett tydligt tecken på en allvarlig försämring.

- Då är det ett konkret exempel som kan tyda på att relationerna kommer att bli ännu sämre.

Vid gränsen till Kaesong får helst inget hända.

Text: Ronnie Ritterland P4 Extra

Fabrikerna i Kaesong

Den gemensamma industrizonen Kaesong genererar motsvarande två miljarder dollar per år till Nordkorea.

Fabrikerna i Kaesong tros fortfarande vara igång. Industriparken har aldrig stoppat verksamheten sedan den startade i augusti 2000, i ett försök att förbättra relationerna mellan Nord- och Sydkorea.

I zonen finns 123 företag. Där finns omkring 50 000 anställda nordkoreaner och hundratals sydkoreanska företagsägare och chefer.

Kina manade till "lugn och återhållsamhet" på koreanska halvön efter Nordkoreas blockad av sydkoreaner från den gemensamma industrizonen Kaesong, rapporterade AFP på onsdagen.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".