1 av 3
Elizabeth Gummesson är okej med att vara ännu en "hjälp till självhjälpare".
2 av 3
3 av 3
Onsdag 3 april

Elizabeth Gummesson tröttnade på rollen som supermamma

"Det ges ut en kokbok varje dag, vi slutar inte laga mat för det"
16 min

Dagens gäst i P4 Extra Elizabeth Gummesson är mamman som lärde sig att tagga ner. Nu livnär hon sig på att hjälpa andra till ett bättre liv.

Elizabeth Gummesson bor i Stockholm, har tre döttrar, ett bonusbarn och en "kärlek". Hon sommarpratade i Sveriges Radio 2009, jobbade på TV4, var den perfekta mamman, hade det perfekta hemmet och blev inte lyckligare för det.

I P4 Extra berättade hon att när hon väl gav sig in i perfektionismen fanns det inget slut. Hon blev sjuk istället och fick genomgå en gallstensoperation.

- Hade jag brytt mig om det hade det inte hänt så mycket, då hade det blivit en vanlig titthålsoperation.

Men det gjorde hon inte. Nu skulle hon bli bäst på att bli frisk istället och blev Elizabeth jättesjuk. En gång till. Men den här gången var det allvarligare.

- Det blev ambulans och livsrättupphållande åtgärder, sa hon till Lotta.

Den här gången lyssnade Elizabeth på varningsklockan... för barnens skull.

- Jag blev rädd men samtidigt insåg jag vilken makt jag hade över mitt eget liv. Att det bara var jag som kunde förändra det.

Nu har Elizabeth vänt om och taggat ner och jobbar istället som livscoach och egen företagare där hon föreläser och coachar både chefer och privatpersoner. Hon är engagerad i välgörenhetsorganisationen BRIS och sitter i Ecpats råd.

Provocerande med perfektionism

Nu har Elizabeth Gummesson rest land och rike runt för att tala om för alla perfektionister att det är okej att vara "good enough", det vill säga tillräckligt bra. En insikt som hon nu gjort karriär på efter att själv ha vänt sig ifrån perfektionismen.

Men är det inte provocerande att ha en coach som säger att man ska tagga ner och slappna av, men själv jobbar jättemycket och gör karriär, frågade Lotta Bromé.

- Nej, säger Elisabeth.

Skillnaden i dag är att hon älskar det hon gör.

Behovet av självhjälpsböcker

I dag är Elizabeth Gummesson en av många författare som coachar andra utifrån egna upplevelser.

"Good enough" var den första boken. Nu har Elizabeth Gummesson skrivit "Good enough för föräldrar" för alla som känner sig otillräckliga och behöver lära sig prioritera.

När hon skrev boken använde Elizabeth sig av egna erfarenheter som förälder som exempel.

Lotta Bromé undrade om hon inte i sin process ofta fått höra kommentarer som: "men herregud, inte en självhjälpsbok till - hur många behövs det på marknaden".

- Ja det finns många böcker men det finns en del kokböcker också. Det ges ut en kokbok varje dag och vi slutar inte laga mat för det. Det här är nog inte den sista.

Andra hjälpta som vill hjälpa andra

I P4 Extra har vi tidigare hört till exempel som tog hjälp av en coach när hon till sist knappt vågade gå ut i rädsla för att folk skulle kasta tomater på henne.  Lotta Bromé har också hört den före detta narkomanen som vände om och tog sig ur ett missbruk och i dag skrivit flertal hjälp till självhjälpsböcker.

Text: Ronnie Ritterland P4 Extra

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".