1 av 4
Skådespelaren Gösta Ekman är aktuell som regissör på Dramaten. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
2 av 4
Skådespelaren Gösta Ekman är aktuell som regissör på Dramaten. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
3 av 4
4 av 4
Måndag 8 april

Gösta Ekmans dröm tog en omväg

"Jag hade aldrig tänkt bli skådespelare"
22 min

I P4 Extra träffade Gösta Ekman Lotta Bromé och berättade om drömmen som krävde en omväg för att bli sann. Liksom ryktet om att han skulle ligga för döden som bromsades innan det nådde utanför mediehusens murar.

Gösta Ekman är en av våra största skådespelare och belönades 2008 med en heders-Guldbagge. Vi känner honom bland annat som , som i Jönssonligan och som fast inslag i Hasse & Tages revyer.

Men skådespelandet var från början bara en nödvändig omväg för Ekman som egentligen ville bli regissör.

- Jag hade aldrig tänkt bli skådespelare, jag ville måla jag ville skriva jag ville lite allt möjligt, säger han till Lotta Bromé.

För att förverkliga sitt riktiga mål förstod han att han var tvungen att ta vägen via scenen. Han blev skådespelare liksom sin far och farfar.

I början fick han ta små ströjobb för att komma någonstans alls.

- Jag fick 700 spänn i månaden, för det köpte jag champagne till min farmor.

Hans farfar Gösta Ekman den äldre var en gigant. En av de största skådespelare Sverige har haft. Själv har han kallat sig för Lill-Gösta även om de aldrig träffades.

- Jag letade efter det här med vad höll min farsa på med, säger "Lill-Gösta" och syftar på sin pappa, skådespelaren Hasse Ekman.

I dag är Gösta Ekman själv en av våra mest älskade skådespelare med otaliga roller bakom sig. Han lever ihop med dramatenchefen Marie-Louise Ekman och tillsammans har de sammanlagt fem barn och barnbarn.

I april är han tillbaka på Dramaten med sitt första regiuppdrag på nästan 4 år. När Lotta Bromé frågar vad som egentligen hållit honom borta så länge passar hon också på att fråga om de rykten som florerade på nyhetsredaktionerna i landet för några år sedan: att Gösta Ekman skulle ligga för döden.

Något han bekräftar.

- Marie Louise hade häcken full. Jag blev väldigt sjuk. Jag hängde på gärdsgården kan man säga, säger Gösta Ekman i P4 Extra. Han riktar samtidigt ett tack till svenska massmedia som inte gjorde något på det.

Men nu mår han bra och rör sig mellan jobbet på Strandvägen och Södermalm dagligen och helts till fots.

- Om jag inte får promenera minst en timme om dagen känns det inte som att jag rört på mig.

Och snart är det premiär för en pjäs som handlar om det som utspelar sig i lärarrummet mellan lektionerna.

Den 20 april går "Främmande språk" upp på Dramatens lilla scen. Komikern gör dramatendebut som den klumpige vikarien Derek och Per Svensson gör titelrollen som John Quartermaine.

"Främmande språk" heter på originalspråk Quartermaine 's Terms och är skriven av Simon Gray. Den spelas också just nu på Wyndham's Theatre i London med Rowan Atkinson, Mr Bean.

Gösta Ekman har på Dramaten tidigare regisserat Gäckanden (tillsammans med Marie-Louise Ekman), Hantverkarna och Den girige – som spelat för utsålda hus sedan premiären 2009.

Webb text och foto: Ronnie Ritterland P4 Extra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".