1 av 3
Kent Härstedt.
2 av 3
3 av 3
Onsdag 10 april

"Nordkorea planerar att avfyra missiler och kärnvapen i dag"

5:09 min

Spänningarna på den koreanska halvön stiger. Enligt Norska Dagbladet ska diplomatkällor ha blivit informerade om att Nordkorea planerar att avfyra missiler mot Stilla havet i dag på onsdagen.

- De känner sig desperata och enormt inträngda i ett hörn, säger Kent Härstedt som ser situationen som mycket oroväckande.

Kent Härstedt är socialdemokratisk riksdagsledamot. Han har följt Nordkorea och besökt landet i 18 år. I P4 Extra berättade han att han samtalat med representanter för Nordkorea i dag på onsdagen och bekräftar att han har fått samma budskap som Norska Dagbladet och de olika diplomatkällorna.

Kent Härstedt tror på att Nordkorea planerar att avfyra missiler och att det kan ske när som helst nu.

- Ja det är klart att de inte vill uppge exakt när. Men det är den bestämda bilden att det är på gång, både med att avfyra missiler och ett nukleärt test.

I P4 Extra säger Kent Härstedt att han tror att det kommer hända något eftersom Nordkorea ser att de inte längre har något att förlora.

- När jag talade med dem sa de att de har förlorat allt, säger han och citerar sin källa:

"Vi har förlorat vår handelsfrihet och vår värdighet och vår ekonomi, så vi har inget att förlora."

Det är ord han tar på allvar.

- Jag tror på det framförallt för att de känner sig kränkta, säger Kent Härstedt.

Även om Nordkorea inte har för avsikt att träffa någon så är situationen mycket mycket oroväckande, säger han till Lotta Bromé.

Kent Härstedt säger också att när hela världen fördömer Nordkorea för att de spänner sina militära muskler ser Nordkorea på situationen tvärt om.

Han menar att de anser sig ha rätt att bli kränkta för att de inte får göra som andra länder gör, det vill säga att skjuta upp sateliter i rymden.

Att det inte sker några diplomatiska försök eller ansträngningar från FN att kyla ner den upphettade situationen ser Kent Härstedt också som mycket oroväckande.

- Det är klart att det är ett behov av att någon talar Nordkorea till rätta. Att det nu inte sker några initiativ av det slaget från FN till exempel är mycket oroväckande.

Han tror att missilerna kan vara i luften redan innan helgen.

- Av den information som inte kommer från ett håll utan från ganska många håll så kommer att hända något inom de närmsta två dygnen.

Text och webb: Ronnie Ritterland P4 Extra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista