Gaya Mudigonda är en av initiativtagarna till Låne­garderoben. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Onsdag 10 april

Lånegarderoben - som ett bibliotek fast för kläder

4:48 min

På Lånegarderoben i Stockholm kan medlemmarna låna allt från festblåsor till ylletröjor. Konceptet som började i en förort till Stockholm har spridit sig både runt om i Sverige och i vidare ut i världen.

Målet med Lånegarderoben är att rädda världen.

- Det är i alla fall den stora visionen, säger Gaya Mudigonda när hon träffar Lotta Bromé.

Hon är en av initiativtagarna till Lånegarderoben. Ett projekt som sedan starten har spridit sig över hela landet. Liknande ställen har dykt upp i Göteborg, Malmö, Norrköping och Umeå.

- Framtidsvisionen är att det ska finnas på många platser. Det ska bli ett hållbart alternativ, att shoppa på ett annat sätt. Vi tror att det kommer kunna bli något stort, säger Gaya i P4 Extra.

Idén med att låna som en gest för att inte tära på miljön har knoppat av sig också utanför Sverige. Både i Helsingfors och i New York kan man låna plagg på om man inte vill köpa.

En av Lånegarderobens medlemmar är Andrea Reuter. Hon berättar i P4 Extra att hon lånar kläder av flera anledningar. Främst för att de är en bra idé som hon vill stödja men det finns också många andra orsaker.

- Jag har ett offentligt jobb med mycket scenuppträdanden och fester. Det är kul att variera vad man har på sig, och det är dyrt och onödigt att köpa nytt varje gång det är fest, just för att man bara kan använda festkläder ett par gånger.

Lånegarderoben har tre olika kategorier med kläder för utlån.

- Second hand-plagg som vi valt ut, lite finare vintage, med gamla klänningar som Mormors klänningar till exempel. Den tredje kategorin är våra sponsorsplagg som är nyproducerade från både stora och små märken.

Kravet för att ett plagg ska tas in i Lånegarderoben om det är nyproducerat är att det är ett märke som har en medveten produktion eller som använder sig av speciella material.

- De ska ha ett medvetet sätt att förhålla sig till sina kläder, säger Gaya Mudigonda i P4 Extra.

Webb och text: Ronnie Ritterland P4 Extra

Så funkar en lånegarderob

Lånegarderoben är som ett slags bibliotek fast man lånar kläder istället för böcker.

Initiativet bygger på att alla ska kunna förnya sin garderob utan att bidra till ökad konsumtion.

Ett medlemskap i Lånegarderoben kostar pengar och som låntagare kan man bara låna ett visst antal plagg per månad.
 
Plaggen hålls fräscha genom att det följer med instruktioner till hur man ska sköta om dem.
 
Om man förstör eller tappar bort det man lånat får man betala en ersättning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista