1 av 2
2 av 2
Carl Jans vintips vecka 15

Ädelröta - som penicillin fast i vin

Mögel kan väl aldrig vara positivt, eller kan det? Tänk på penicillinet! I vinvärlden heter penicillinets motsvarighet Botrytis Cinerea eller ädelröta som vi säger på svenska.

Ädelröta är ett gynnsamt angrepp av svampen Botrytis cinerea på vindruvor. Svampen lägger sig på druvans skal så att det blir små, små hål vilket gör att vattnet i druvan dunstar och druvmusten blir mer koncentrerad och sötare, ädelrötan bidrar även med egna smaker.

Eftersom musten blir mer koncentrerad är det lättare att göra söta dessertviner. Denna vecka har jag valt ut två exempel på ädelrötade viner från de två kändaste områdena för denna typ av vin, franska sauternes och ungerska tokaji. Ädelrötade viner passar väldigt bra desserter men även till anklever och i sauternes fall, till sushi.

Vin 1: Vitt sött vin på 50 cl flaska

2007 Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos nummer 2901 på Systembolaget

Tokaj är namnet på huvudorten i regionen Tokaj-Hegyalja i Ungern, traditionellt används här druvorna furmint och hárslevelü för att framställa vin. Jorden, som mest består av vulkanisk lera, är mager och förekomsten av vulkaniska slaggprodukter ger vinerna hög mineralhalt. Det är floderna Tisza och Bodrog som i kombination med klimatet skapar förutsättningarna för de morgon-dimmor som på hösten skapar perfekt grund för ädelrötan. De botrytisangripna druvorna handplockas druva för druva och pressas sedan försiktigt. Vinet passar utmärkt till äppelbaserade efterrätter, servera förslagsvis till en klassisk äppelpaj med vispgrädde.

  • Doft: Ren, inbjudande och intensiv doft med mängder av torkad frukt, honung och pomerans.
  • Munhåleupplevelse: Väldigt söt men med en härligt hög frukt syra som bär upp alla torkade aprikoser och honung som vi tillsammans med ekfatstoner hittar i vinet.
  • Alkohol: 10,5%
  • Pris: 169 kr

Vin 2: Vitt sött vin på 37,5 cl flaska

2010 Calvet Réserve du Ciron nummer 4029 på Systembolaget

Sauternes är världens mest kända område för framställning av högklassiga söta viner på druvorna sauvignon blanc och semillion. Det är floden Garonne som tillsammans med klimatet ger den dimma som letar sig upp och bär med sig förutsättningarna för ädelröta. Efter skörd pressas druvorna försiktigt innan vinifiering och lagring vilken sker på gamla franska ekfat. Detta otroligt prisvärda vin passar utmärkt till mängder av desserter men även till den klassiska kombinationen med ankleverterrin, eller varför inte till nygräddade mandelkakor.

  • Doft: Ren, nyanserad och komplex doft med inslag av aprikosmarmelad, honung, mineral och vanilj.
  • Munhåleupplevelse: Komplex och härligt honungssöt med frisk fruktsyra och mängder av aprikosmarmelad, saffran och kanderade apelsinskal.
  • Alkohol: 13%
  • Pris: 89 kr
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista