Frysta bär kan ge gulsot

Margareta Löfdah: "Efter ett tag kan man bli gul"
3:42 min

Om du har ätit frysta bär nyligen kan du ha smittats med Hepatit A. Det är ett virus som smittar bland annat via förorenat vatten eller avföring.

Antalet fall av sjukdomen Hepatit A har ökat kraftigt i Sverige och i samtliga andra nordiska länder de senaste månaderna. 

Smittan misstänks komma från frysta bär och nu larmar Livsmedelsverket om att frysta bär måste kokas innan de går att äta. Det gäller alla typer av frysta bär.

För att undvika att smittas av Hepatit A räcker det att koka bären en minut.

- Då dör viruset, säger Margareta Löfdahl, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

I P4 Extra med Lotta Bromé beskriver hon symptomen på Hepatit A som också kallas gulsot 

- När man blir sjuk får man huvudvärk feber, kräkningar och illamående. Efter ett tag kan man bli gul.

Text och webb: Ronnie Ritterland P4 Extra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".