Två nyfångade makrillar. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX /
lördag 13 april

Zazzi lagar gaisare... förlåt, makrill!

Zazzi: En jättebra matfisk!
6:30 min

Under april och maj vandrar makrillen in i bland annat Skagerrak och Kattegatt för att leka. Så vad kan passa bättre idag än ett enkelt men klassiskt recept med denna maritima läckerhet?

Färsk stekt makrill med gräddstuvad spenat och småpotatis

1 kg färsk bladspenat

1,5 dl grädde

1 krm muskotnöt

smör att steka i

skalet från 1/3 citron

600 g makrillfiléer

1 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

4-5 drag med pepparkvarnen, färg efter smak

60-80 g smör att steka i

650-800 g färskpotatis eller delikatess potatis

salt till potatisvattnet

salt och peppar at smaka av med

Gör gärna så här:

Skrubba och koka potatisen i saltat vatten, gärna med ett par dillkvistar i.

Skölj bladspenaten ordentligt,  stek i en klick smör, salta, peppra och strö över muskotnöt. Rör i grädde, låt sjuda samman några minuter, riv i citronskalet. Tag av från spisen. Serveras varm.

Fisken

Rör ihop mjölet med salt och peppar. Vänd i fiskfiléerna och stek dem några minuter på varje sida i smöret tills gyllene. Servera med potatis och spenat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".