1 av 4
Man behöver inte nöja sig med att köpa glass när det är enkelt att göra själv.
2 av 4
Nicole Emson från StikkiNikki bjöd Lotta Bromé att smaka. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
3 av 4
Recept på hur man gör glassen "Cookies and cream" hittar du på vår hemsida. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
4 av 4
Nikkis glass går att göra både med och utan glassmaskin. Men det är enklast med tipsade Nicole Emson som skrivit en hel bok om sin glassexpertis. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

Gör egen kak- och gräddglass med Nicole Emsons enkla recept

Gör egen glass med Nicole Emsons enkla recept
3:40 min

I helgen har det äntligen varit något som i alla fall liknar vårväder i Stockholm. Då blir man ju så sugen på att gå ut och ta sig en glass i vårsolen. Men man behöver inte nöja sig med att köpa glass när det är enkelt att göra själv.

Nicole Emson kommer från Texas i USA, men har bott i Sverige i sex år. Hon driver glassbutiken StikkiNikki i Stockholm och har skrivit boken "Ice pops - glass på pinne". I P4 Extra med Lotta Bromé delade hon med sig av två recept att komma långt med för den som vill testa att göra glass i stooooora lass själv.

Nikkis grundrecept på vaniljglass

  • En och en halv deciliter strösocker
  • Tre äggulor
  • En vaniljstång
  • Sex deciliter standardmjölk
  • Två och en halv deciliter vispgrädde

Gör så här

1. Vispa ihop socker, äggulor och vaniljfrön så det blir ljus och pösigt.

2. Koka upp mjölk och grädde med den urskrapade vaniljstången. Dra av kastrullen från plattan. Blanda under omröring långsamt ner äggulesmeten i gräddmjölken. Fortsätt värma blandningen till 85 grader eller tills den börjar tjocka något. Det får inte koka.

3. Kyl genast ner smeten i iskallt vatten i t ex diskhon. Ställ sedan in smeten i kylskåpet minst 1 timme, men gärna över natten.

4. Sila smeten genom en finmaskig sil. Häll blandningen i glassmaskinen och kör tills smeten är tjockflytande och krämig.

Cookies and cream

  • 6 - 8 pinnglassar
  • 1 sats vaniljglass
  • 1 sats Amerikan Chocolate Chip Cookies

Gör så här

1. Hacka eller bry sönder kakorna i småbitar, men inte så smått så att det blir smulor.

2. Kör glassmeten i glassmaskinen.

3. Blanda i kakbitarna i glassen när du kör den i glassmaskinen. Fördela omedelbart i pinnglassformar och placera dem på en plan yta i frysen. Efter cirka tre timmar kan du ta ut glassen ur formarna och doppa eller rulla i önskad topping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".