1 av 5
Det gick ju bra det här. Slutet gott allting gott. Till och med Håkans dagen till ära sistaminutenparfym.
2 av 5
Håkan och Lotta.
3 av 5
Lotta tycker Håkan luktar gott och frågar om hon får ta en sniff.
4 av 5
Det fick hon!
5 av 5
Onsdag 17 april

Håkan Hellström aktuell med ny platta, ny look och nya lockar

20 min

När Håkan Hellström träffade Lotta Bromé på onsdagen inför sitt skivsläpp sa att: "Det sorgligaste som finns är musik som görs för att undvika livets jävlighet. Men då syftar han inte på sin egen musik.

39 år fyllda är han den evigt pojkaktiga popikonen i svenskt musikliv. En hel säck full med grammisar och rockbjörnar har han, och han fyller arenor utan att blinka.

Och den sorgligaste genren inom musik han kan komma på är blues.

- Det sorgligaste som finns är musik som görs för att undvika livets jävlighet.

Om det stämmer in på hans nya platta framgår inte.

Just nu är Håkan Hellström i alla fall högaktuell med skivan "Det kommer aldrig va över för mig" som släpptes nu på onsdagen. Spåret med samma namn som plattan är inspelad i något som Håkan beskriver som en "helande frekvens".

I låten ligger A på 432 hertz, det vill säga svängningar per sekund istället för 440 som är norm. Det var producenten Johan Forsman som vill testa idén eftersom han hört att det finns teorier om att 432 hertz ska vara mer harmoniskt för öronen iställer för 440 hertz som sägs vara för högt ochför  gällt.

- Jag tyckte att det lät som att det var en alldeles strålande idé så då gjorde vi det, säger Håkan till Lotta Bromé i P4 Extra.

Skulle man jämföra spåret med sig självt det vill säga samma låt fast inspelad på en vanlig frekvens skulle den låta bättre. Inte alls obegrpligt tycker Håkan.

- Jag kan ju inte föra Johans talan. Johan ville testa detta och jag sa bara ja kör på det.

När Lotta Bromé frågar vidare hur Håkan ställer sig till att det snackats om att han stjäl textrader och musik svarar han att det hör till.

- Men alltså pop och rock, allt är snott, eller allt är mer eller mindre snott. Hur mycket programtid har vi? 50-60 år? Det är väl ungefär hur lång tid det tar att förklara det.

Men för den som undrat så stämmer det i alla fall att nya plattan i princip är skriven i sängen och inspelad med en akustisk gitarr och en iPhone.

Vilket skiljer sig från tidigare album som Hellström skrivit i föräldrahemmet.

- Jag bodde hemma rätt länge. Men varför, oj. Nu fastnade jag här. Jag har faktiskt ingen aning", det där nog är en fråga för psykoterapi.

När Lotta blir nyfiken på hur gammal Håkan var när han till sist flyttade hemifrån får hon inget direkt svar. I alla fall inte ett svar med en siffra som motsvarar ålder. 

- Jag flyttade runt mycket hos kompisar.

Relationen till de egna föräldrarna är stark men den förändrades först när han själv fick barn.

- Jag förstod de plötsligt. Det är verkligen ett snideri att uppfostra ett barn. Det är som att polera varenda liten detalj i ett helt liv, man får vara på tårna.

Mest besvärligt var det första barnet. Han störde sig på andra föräldrars ständiga hetsande. Håkan Hellström berättar hur han tillsist blev så irriterad på att höra andra föräldrars jämförande frågor om ålder och utveckling att han slutade svara.

- Jag svarade inte ens när folk frågade. Det spelar väl ingen roll hur gammalt? Jag la ner den där hetsen och lät de utvecklas i sinom tid.

Text och webb: Ronnie Ritterland P4 Extra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista