1 av 2
Foto: Berit Roald / Scanpix
2 av 2
Journalisten Martin Appel. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Tisdag 16 april

Framtidens teknikhit - en smart telefon fast klocka

6:58 min

Martin Appel, konsumentredaktör på PC för Alla och P4 Extras teknikexpert har koll på ny teknik. I P4 Extra tipsade han om klockor som är lika smarta som telefoner och siade om ett framtidens mobilkrig.

Telefonerna blir större och större

Dagens smarta telefoner har blivit så stora att många har slutat ha sin telefon i fickan.

Martin Appel som är konsumentredaktör på PC för Alla och P4 Extras teknikexpert tror att en ny teknikpryl vi kommer få se mer av är en sorts smart klocka.

Den ännu ikke existerande prylen ska enligt teknikexperten komma att funka nästan som dagens smarta telefon. Skillnaden är att vi i framtiden kan komma att bära mobilhybriden på armen.

- Tanken med en smart klocka är att man flyttar in det viktigaste till klockan. Om telefonen ligger i väskan så ser du att du fått ett sms på klockan eller att det ringer. Det finns flera klockor, Sony har en. Men det är snack om att Apple ska lansera en. Det här är en sak som folk inte har än.

Datorn och surfplattan gifter sig

Den nya datortrenden är bärbara datorer där man kan ta loss skärmen. Samma pryl kan alltså antingen vara en surfplatta eller en traditionell bärbar dator.

Den här prylen som är en slags datorhybrid är tänkt att passa en person som är på resande fot.

- Den kan vara bra om du är utomlands eller i sommarstugan och ändå vill skriva mejl. Tanken är att det ska räcka bra med bara en dator, säger Martin Appel.

Prylen är tänkt att tilltala köpare som vill slippa ha två saker med sig

Nya Iphone

Det har också kommit uppgifter om hur den nya Iphonen kommer se ut. En ny patentansökan från Apple visar till exempel på en telefon helt utan knappar.

- Telefonen täcks i stället av en tryckkänslig skärm som löper runt hela enheten. Förutom att telefonen blir rörelsestyrd öppnar den nya designen möjligheter för speltillverkare, då olika innehåll kan visas på fram- och baksida, säger Martin Appel i P4 Extra.

Den nya OLED-skärmen ska även vara tåligare än den retinaskärm som i dag finns i Iphone 5.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista