1 av 2
Muggkakor med kesokräm. Bara ät de är jättenyttiga säger Susanna Backman. Foto: Ann Molvidson
2 av 2
Muggkaka med kesokräm och muggkaka med moccachino mugg-kaka med kesokräm och färska blåbär
Onsdag 17 april

Recept på Susanna Backmans muggkakor


 

Morotskaka muggkaka med kokos-cream cheese frosting

  • 1 port
  • 4/6 dl (ca 25g) havregryn
  • 1 tsk bakpulver
  • 1-2 tsk kanel
  • 1 msk stevia strö
  • 1 kapsyl vaniljarom
  • 1,5 msk barnmats morotspuré
  • 1 msk lättkesella
  • 1 ägg
  • 2 msk finriven morot
  • 2 msk valfri mjölk (jag använde lättmjölk)

Frosting:

  • 1 dl (100g) minikeso eller lättkesella (jag gillar en blandning av båda)
  • 2-3 msk cream cheese, valfri fetthalt (jag hade 5%)
  • 2 tsk stevia strö
  • 1/2 kapsyl vaniljarom
  • 1 msk riven kokos

1. Blanda ihop alla ingredienser, utom den rivna moroten med en stavmixer. Blanda i moroten.

2. Häll smeten i en smord stor mugg eller skål (jag smorde med kokosolja). Kör i micron på högsta effekt i ca 1 minut. Kolla om den är klar, kör annars i ytterliga 30 sek-1 minut. Låt svalna lite.

3. Blanda ihop ingredienserna till frostingen med en stavmixer (eller en sked, stavmixer får bort klumparna i keson).

4. Bred på frostingen och ät på en gång.

TIPS!

Muggkakan kan göras i förväg och den håller upp till ett dygn i en matlåda. Förvaras helst i kylen.

Näringsvärde per portion:

  • 324 kcal
  • 26 g protein
  • 24 g kolhydrater
  • 13 g fett
  • Moccachino mugg-kaka med kesokräm och färska blåbär
  • 1 portion
  • 0,5 dl havregryn
  • 1 msk choklad-proteinpulver (kan uteslutas)
  • 1,5 msk lättkesella
  • 1 msk pumpapuré (eller mosad banan eller osötat äppelmos)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2-1 msk stevia strö
  • 1 tsk kakao
  • 2-3 msk kallt bryggkaffe/espresso

Kesokräm:

  • 1 dl (100g) minikeso
  • 1 tsk vaniljessens
  • 1/2 msk stevia

1. Blanda ihop alla ingredienserna med en stavmixer så du får en slät smet. Häll smeten i en smord mugg eller skål (jag använde kokosolja) och ställ in i micron**. Kör på högsta effekt i ca 1,5 minut, den ska vara fast om du känner på den. Ta ut och vänd upp och ner på en tallrik.

2. Mixa keso med en stavmixer tills du får en slät kräm. Tillsätt stevia strö och vanilj och rör om. Servera med mugg-kakan och toppa med lite färska blåbär och eventuellt lite rostade kokosflarn.

Har du ingen micro går det bra att göra den i ugnen på 175C i ca 10 minuter.

Näringsvärde per portion, bara muggkakan:

  • 133 kcal
  • 15 g protein
  • 13 g kolhydrater
  • 2 g fett

Med kesokräm och 10 g blåbär:

  • 209 kcal
  • 26 g protein
  • 16 g kolhydrater
  • 4 g fett
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".