Sexologen Robert Jacobsson bland blommor (och bin?). Foto: Anna Lyrenäs / Sveriges radio
Kel och gos

"Sexuellt är bröllopsnatten inte en toppkväll."

Sexologen: "Vänta med sex tills ni känner er utvilade."
4:21 min

Bröllopsnatt såväl som semester - förväntningarna på sexuella monsterupplevelser är enorma. Men förväntningarna kan vara både bra och dåliga. Sexologen Robert Jacobsson tipsar om hur vi kan förhålla oss till press och längtan.

Traditionellt är det bröllopsdagen som ägnas åt det första sexet. Att det inte längre är en tradition som alla håller sig till spelar mindre roll - det är fortfarande en natt av förväntningar.

– Rent sexuellt tror jag inte att det är en toppkväll. Man har haft mycket att göra inför bröllopet, varit nervös och stått inför en stor släkt där man ska se vacker ut, säger sexologen Robert Jacobsson.

Väl på plats i säng ska det ske stordåd, men istället faller båda matta ihop. Det finns helt enkelt ingen kraft.

-- Vänta några dagar tills ni känner er utvilade. Man kan ha lättare former av sex på bröllopsnatten, ha det mysigt och gosigt och visa uppskattning för varandra.

Liksom bröllopsnatten är semstern en tid som många väntar på. Efter ett år av jobb och stress ska missat sex tas igen.

– Förväntningar är i grunden bra om de betyder att man vill ha mer sex. Använd semestern att ta tid att lyssna på varandra och fundera på vad ni behöver. Och ta bort en del aktiviteter, så ni inte är inplanerade i minsta detalj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".