Sweden rock festival? Foto: Jessica Gow / Scanpix

Bland nitar och höga hårfästen

"Vårt skadepanorama är diabetes och hjärtproblem."
4:54 min

Festival-Sverige skakar, men Sweden rock festival står stadigt som en dinosaurie. Det handlar om en lojal publik som återkommer år efter år och gör Norje både rikare och rynkigare. 

Skrumplever och bajamajor som välter. Som ett hav av fylla, oskyddat sex och ecoli. Sådan är nidbilden av festivaler. Men Sveriges för tillfället mest framgångsrika festival ser inget av det.

-- Vi är förskonade från droger och misshandel. Här är mer skadepanoramat som en liten stad har, diabetes och hjärtproblem. I år har det varit brännskador tack vare det fina vädret och utmattning för att de dricker för lite vatten, säger Thommy Larsson som är medicinskt ansvarig.

Vice vd Martin Forssman säger att Sweden rock står stadigt, även om benen på besökarna blir allt mer sköra.

– Det blir definitivt en festival 2014 också. Vi har ju slutsålt så det är klart att vi går plus, säger han.

Det är flera saker som väger in. Dels har Sweden rock festival aldrig lagt särskilt mycket pengar på marknadsföring och dels är "filosofin att besökarna ska vilja kmma tillbaka nästa år och ta med sig kompisar".

– Vår filosofi är att våra besökare ska vilja komma tillbaka nästa år och ta med sina kompisar, säger Martin Forssman.

Bland annat har festivalen vattenklosetter istället för bajamajor.

– Snittåldern på besökarna ligger på 37 år. När publiken blir äldre ställer de högra krav på komfort så då har vi mer press på oss.

Men alla klarade sig inte helskinnade. Jörgen Fogelklou från Göteborg vilade fötterna från sina Kiss-platådojor när en förbipasserande vill testa dem.

– Han sade att sådana hade han haft på sig på 70-talet, men han tog tre steg, trillade och fick fruktansvärt ont. Sedan gick han runt med det några timmar innan han fattade han att han var tvungen att åka till lasarett, säger Jörgen.

Mycket riktigt - hela foten var av. Men mannen åkte tillbaka till festivalen direkt gips var på plats.

– Så han satt i landstingets byxor och drog denna historia. Jag sade till honom att andra foten tar vi ikväll. Då garvade han. Men jag kommer aldrig mer ta ett ett steg i de där skorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".