Peter Jöback har titelrollen i Fantomen på operan på Broadway. Foto: Linus Sundahl-Djerf / Scanpix
Exklusivt i P4 Extra

"Man kan njuta av livet när man älskar sig själv"

Peter Jöback: "Just nu är 2013 det bästa året i mitt liv"
4:27 min

Förra helgen sjöng han på prinsessbröllop och teaterns Oscarsgala Tony awards. Han är en av Sveriges mest aktuella artister. P4 Extra fick en exklusiv intervju med Peter Jöback.

– Man blir ödmjuk och tacksam. Bara att få komma till Broadway är en pojkdröm och att få spela fantomen är något man inte tänkte sig när man satt som tioårig barnskådis på folkan och drömde, berättar Peter Jöback för P4 Extra.

Han kom nyligen tillbaka till New York efter prinsessan Madeleines bröllop för en vecka sedan. Han drog raka vägen till Tony awards för att som förste svensk någonsin uppträda.

Det sägs att den som är högt upp är ensam, men Peter Jöback känner sig tryggare än någonsin. Sin kris hade han för tolv år sedan, sedan han som 30-åring knipit en av huvudrollerna i Häxorna i Eastwick.

-- Jag kände att jag var på toppen av min karriär och det var läskigt. Min plan var hela tiden att toppa när jag var 50, så jag kände att "har jag redan nått toppen?" Då upplevde jag mig som ensam, men då mådde jag inte så bra heller för jag hade egna problem.

Nu känner han att hans största dröm gör i uppfyllelse, "trots" sin ålder.

– Det är ett bevis på att man inte ska ha för bråttom i livet utan låta saker komma när de kommer.

Hinner du njuta?

– Jag har lärt mig det, och det är jag också stolt över - att kunna stanna upp även när det rusar på som mest, säger Peter Jöback. När jag kom tillbaka till  min lägenhet på Manhattan med superfin utsikt över hela stan blev jag så lycklig att jag hjulade in; "Tjohoo! I made it!"

Det är ingen tvekan om att 2013 är ett av Peter Jöbacks absolut bästa år. Stora scener, titelroller, prinsessbröllop och att nyligen ha blivit pappa.

– Både privat och på arbetsplanet är det ett av mina absolut coolaste år. Just nu är det topp ett!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".