Sexologen Robert Jacobsson bland blommor (och bin?). Foto: Anna Lyrenäs / Sveriges radio
Kel och gos

Sexologen: "Inse att era ungdomar är sexuella"

"Du debuterar varje gång du är med en ny person"
3:01 min

Sommarlovet är här och folket vallfärdar vårkåta ut i solen på jakt efter en härlig vän att förlusta sig med. Så även många ungdomar. Sexologen Robert Jacobsson kom till P4 Extra och gav sina råd till tonårsföräldrar.

– Vi har dålig sexualkunskap i det här landet. Det är mycket fokus på reproduktion och inte så mycket på njutning. Man har ganska liten koll på sin egen kropp, säger Robert Jacobsson.

Han menar att föräldrar har ett vidare ansvar än att uppmana sina ungdomar att använda kondom. Den som insett att ungdomen är sexuell har kommit långt.

– Den som vågar utforska sig själv har lättare att veta vad den vill. Då blir det också enklare att säga att något inte känns riktigt bra.

Vad betyder debuten för ens sexliv?

– Jag tycker att man debuterar med varje ny person. Det kan vara skönt att tänka på om det inte blir så bra som man tänkt sig, säger Robert Jacobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".