Våldtäktsrubriker pajar för kvinnor

3:07 min

På sommaren ökar överfallsvåldtäkterna, men mediarapportering gör att bilden av av våldtäkt förvrängs.

När Julia var fjorton skulle hon se på film med sin kompis. Men kompisen gick iväg. Då började kompisens bror bli närgången.

– När jag inte ville sade han att jag var en hora som hade knullat med alla och det slutade med att han hotade med att döda mig. Det var min oskuld, berättar hon.

I det lilla samhället de bodde i fanns ingen att vända sig till, så Julia höll våldtäkten för sig själv. Hon polisanmälde inte händelsen heller.

– Det var något skamfyllt. Jag kände att jag var äcklig och att jag kanske hade fel när jag blev behandlad så. Men man måste inse att man är mer värd, säger Julia.

Julia kände att det kanske var killen som hade rätt - trots att han våldtog henne. Och den bilden förstärks av att överfallsvåldtäkter får mycket utrymme i media.

– När man ställer frågan "är du som kvinna orolig när det är mörkt ute" blir det en begränsning i levnadsutrymmet och det missas att flest våldtäkter sker inomhus av någon man känner, säger Carina Ohlsson som är ordförande på Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund.

Varje år anmäls mer än 6000 våldtäkter per dag och en sjättedel av dem sker utomhus.

– Om vi i stället diskuterade synen på sexualitet och förväntningar tror vi att det skulle bli en förändring, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista