Foto: Stefan Gustavsson/Scanpix

Vattenfalls förre VD: "Jag är väldigt nöjd"

"Det är tråkigt att media inte vill ha den sanna historien"
16 min

För fem år sedan köpte Vattenfall den holländska energijätten Nuon för 97 miljarder kronor. Nu har bolagets värde skrivits ner och en facklig representant säger att dåvarande VD:n Lars G Josefsson indirekt förskingrade över 40 miljarder. Han håller inte med.

– Det kan låta märkligt, men jag är väldigt nöjd, säger Lars G Josefsson till P4 Extra. Vi gjorde affären efter noggranna analyser och prognoser för framtiden.

Han menar att vad som egentligen gått fel är att Europa hamnen i ekonomisk kris med recession sedan många år.

– Den har pågått hela tiden sedan dess. Jag bedömde inte att vi skulle ha en sådan eknomisk kris, det var en missbedömningm, säger han.

Lars G Josefsson tycker att det är för snävt att stirra sig blind på att Vattenfalls värde skrivits ner med åtskilliga miljarder. Jämfört med när han tilträdde vid millennieskiftet är bolaget värt mer.

-- Det är viktigt att det framkommer att Vattenfalls utveckling inte på något sätt har belastat skattebetalarna. De är egentligen vinnare, säger Lars G Josefsson.

Han säger vidare att trots att Vattenfall förlorat i värde så kan hela svenska folket vara vinnare.

-- Pengarna är inte förlorade. Om det visar sig om fem år att gasmarknaden är annorlunda med högre elpriser kanske värdet höjs igen.

Nu pratas det om att hugga upp Vattenfall. Finns det risk för panik?

– Det finns alltid en risk men är det något vi vet så är det att tillgångar inom energi är värdefulla och ska ses långsiktigt, på kanske 30 år. Säljer man de på botten är att dela med sig av värdet till den som köper.

Lars G Johansson har hamnat i blåsväder flera gånger sedan han lämnade Vattenfall. Men han säger sig ha blivit luttrad efter att ha varit VD för flera statliga bolag.

– Jag är van vid detta, men jag känner att den sanna berättelsen om Vattenfall är viktig för de anställda och alla svenska medborgare. Den har inte kommit fram. Det gör mig bekymrad att den drivkraften inte finns inom media, säger Lars G Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".