1 av 4
Anders Kungsman och Eva F Dahlgren bakom galler. Foto: Anna Lyrenäs/Sveriges radio
2 av 4
Jens Andersson och Mikael Jepson från the Ark. Foto: Anna Lyrenäs/Sveriges radio
3 av 4
Kaffe innan sändning. Foto: Anna Lyrenäs/Sveriges radio
4 av 4
Foto: Lotta Malmstedt/Sveriges Radio

Dagens gäster: "Folk rangordnas än i dag"

Eva F Dahlgren: "Vem är värdefull? Vems blick avgör?"
3:45 min

Året är 1925. Det är en tid då rasbiologi anses vara vetenskap och prostituerade kvinnor lastas på tåg till citadellet i Landskrona för att tvångsarbeta. Nu sätts deras livsöden upp som teater och riktar blicken mot hur vi än i dag rangordnar människor.

Öresundsteaterns storsatsning Bara en berglärka syftar på hur prostituerade rangordnades i en elvagradig skala där de som hade kunder på Östermalm var finast och berglärkorna - som höll till i hamnarna - var lägst i rang.

– En finsortering av bottensatsen. Jag vill ställa frågan om vem som är undermålig, vem som är värdefull och vems blick det är som avgör, säger Eva F Dahlgren som skrivit manus.

Landskronas citedell var på den tiden den enda tvångsarbetsanstalten för kvinnor.

– Det finns inget projekt som har påverkat mig så mycket. De har fått mig att inse vad det innebär att vara kvinna. De levde i en tid utan välfärdstat, barnbidrag eller preventivmedel. De har fött ett oäkta barn, kan inte försörja det och tvingas ut på gatan, säger hon.

Anders Kungsman från Öresundsteatern har regisserat.

– Det är tunga människoöden men man kan inte ha en föreställning som får folk att vilja slänga sig i vallgraven efteråt. Vi vill porträttera människor tredimensionella och det fanns glädjeämnen även i dessa kvinnors liv, säger han.

Kolla även in Studio Etts reportage:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".