Beyonce och Jay-Z på demonstration. Foto: Mary Altaffer/Scanpix

Rasfrågan rasar igen

3:45 min

George Zimmerman sköt 17-årige Trayvon Martin och blev frigiven. Demonstrationer rasar i hela Usa och sedan president Obama och artisten Beyonce visat sitt stöd har frågan om hudfärg blivit aktuell igen.

Anneli Dufwa är korrespondent och var på plats när det hölls en demonstration under parollen "Justice for Trayvon Martin".

– Plötsligt skriker alla och jag hör att det folk säger att Beyonce har kommit. Varken hon eller Jay-Z talade men de stod längst fram. Det gav en slags styrka, det kanske är fånigt men det gav mycket att de visade att de var där, säger hon.

Vidare menar hon att president Obamas tal om att Trayvon Martin kunde varit han själv på nytt fört upp frågan om hudfärg på agendan världen över.

-- Det kändes som att han har gått och burit på det här genom hela händelsen. Att han valde perspektivet att han varit en svart pojke och att han själv blivit misstänkliggjord på grund av sin hudfärg

I Sydafrika byggde samhället länge på en åtskiljning mellan svarta och vita. Men trots att det bara är 20 år sedan apartheid försvann så är dagens unga, vita skrämmande omedvetna om sitt arv, enligt Carin Göransson som gör praktik på Utrikesdepartementet i Pretoria.

– Att ras fortfarande spelar stor roll är tydligt så fort du går ut på gatan. Alla som rider i stallet är vita, men de som jobbar är svarta. Det handlar också om utbildning och tillgång till hälso- och sjukvård, säger Carin Göransson.

Hon trodde att medvetenhet och diskussion om hudfärg skulle ske öppet i ett land som länge byggde på diskriminering.

-- Jag hör unga vita som säger att apartheid var för jättelänge sedan och att  att de aldrig tänker på hudfärg. Det är omöjligt, för apartheid slutade för 20 år sedan för de föddes då deras föräldrar levde under apartheid, säger hon. Vita sydafrikaner och vita svenska är inte bra på att prata om sin hudfärg och säga att jag är vit och det ger mig de här privilegierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista