Marie Dimberg. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Exklusivt i P4 Extra: Dimberg - doldis och drottning

3:08 min

Marie Dimberg är manager för några av Sveriges största artister på sina respektive områden. Hon pratar om att bli sedd som hårding, hur det var när hon började och varför kvinnor och män får olika frågor.

– Jag tycker att jag är bra på mitt jobb, rak och tydlig och vill komma framåt, säger Marie Dimberg angående att Lasse Anrell kallat henne för hårding.

– När jag började var jag ensam tjej i den här positionen och jag tror man blir betraktad annorlunda. Det är inte lika självklart att en tjej pekar med hela handen som när en kille gör det, säger hon.

I dag är hon manager åt bland annat Peter Jöback, Roxette, Familjen och Jonas Åkerlund. Vitt skilda personer som har gemensamt att det är bland de bästa i klassen.

– Jag började jobba med Per och Marie 1985 och när de bildade Roxette 1986 var det inte alls självklart att de skulle försöka sig på en utlandssatsning. De var pionärer, sen gick det som det gick och det var fantastiskt, säger hon.

Själv vill hon hellre kalla sig enabler än manager. Översatt till svenska blir ungefär "möjliggörare".

– Jag gör det möjligt för artisterna att nå framgång och nå de mål som de har och som vi sätter upp tillsammans.

Är du en ömmande moder eller är du en strängis?

– Man behöver vara både och, men det hade du aldrig frågat en kille. Jag har massa manliga kollegor och jag lovar att de inte fått den frågan. Därför blir den också intressant.

Marie Dimberg handskas alltså med mycket framgångsrika personer men syns sällan själv. Hon berättar att hon inte är så förtjust i rampljuset och i princip aldrig gör intervjuer.

-- Det som är viktigt är att det går bra för de jag jobbar med. Jag får rysningar när Peter Jöback har premiär som fantomen på operan på Broadway och jag tycker det är fantastiskt att se Cookies 'n' beans på Södra teatern i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista