1 av 3
Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
2 av 3
Skärmdump på Carl Bildts twitterflöde.
3 av 3
Osama Elmagdoubds twitterflöde.

Carl Bildt försvarar sin plats som kung över Twiplomatin

Urban Ahlin (S): "Utrikespolitik behöver mer finess än 140 tecken"
2:25 min

Carl Bildt har hamnat i nätfight med Egyptens ambassadör i Sverige sedan han twittrat kritiskt om demonstrationer i Egypten. Är det ministerstyre eller nya tidens utrikespolitik?

– Svensk utrikespolitik ska skötas med mer finess än så, säger Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Urban Ahlin.

Han är mycket negativ till att Carl Bildt ofta skapar debatt genom sitt konto på Twitter och genom sin blogg.

– Det får konsekvenser. Tänk när han jämförde det ryska beteendet i Georgien med nazityskland. En minister som gillar att twittra kan påverka hela svenska utrikespolitiken.

Pierre Schori har tidigare varit såväl FN-ambassadör och kabinettsekreterare. Han menar att sociala medier gör det frestande att snabbt nå ut med reaktioner på vad som händer i världen - men att det lätt blir fel.

– Jag håller med Bildt i sak men principiellt är det konstigt. Tekniken har rusat ifrån politik och lagstifning. Twitter är kanske inte det förnämsta verktyget för diplomati, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".