Måndag 29 juli

Protester mot tortyr av homosexuella i Ryssland

6:01 min

Imorgon drar Stockholm Pride igång men på andra sidan Östersjön torteras och förudmjukas unga HBTQ-personer av nynazistiska grupperingar. Bloggaren och operasångaren Rickard Söderberg var en av dom som reagerade kraftfullt - och agerade.

I helgen skrev flera media om hur högerextrema grupper i Ryssland fångar in unga homosexuella män för att tortera och förnedra dem. Genom att skapa falska identiteter på dejtingsidor har högerextrema lockat unga män till möten, filmat tortyren och förnedringen, och sen lagt ut filmerna på youtube eller postat till offrets vänner, anhöriga och arbetsgivare. Enligt SVT har flera av offren tagit sitt liv efter att ha blivit utsatta och polisen verka blunda för brotten.

Nu kräver bloggaren och operasångaren Rickard Söderberg att Sverige agerar. I ett nätupprop (13000 följare just för tillfället) uppmanar han Svenska ambassaden i Ryssland att hissa Prideflaggan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista