Foto: Lennart Nygren/Scanpix
TISDAG 30 JULI

Smittad:"Det var som en jättestor finne på benet"

"Som att åka med handbromsen i"
8:02 min

Myggor kan vara svåra att undvika, speciellt nu under ljumma sommarkvällar då många helst vill sitta ute om kvällarna. Och kanske är det värt ett myggbett eller två.

Men det kan bli mer än kli där myggan har bitit, har du riktigt otur så kan den ovälkomna myggan ge dig harpest. Det är rn smitta som tidigare funnits nästan bara i Norrbotten, men som de senaste åren spridit sig allt längre söderut. Och förra året blev rekordmånga smittade.

Daniel Tynell är elitskidåkare och har tagit tre segrar i Vasaloppet. För tre år sedan blev han smittad med harpest, något påverkade hans karriär flera år efteråt. 

Enligt myggforskaren Jan O Lundström är risken att bli smittad av en mygga större under sommarens senare del.

– Från och med första augusti vill jag inte ha några myggbett längre, för då är vi inne i den effektiva smittspridningssäsongen, berättar han. 

Myggexperten Lundströms bästa tips för att undvika att bli biten är ljusa, löst sittande byxor, skor som går över byxkanten och en löst sittande jacka samt myggmedel.

– Då har du minskat antalet myggbett väldigt kraftigt om du är ute i naturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".