Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Onsdag 31 juli

Djur och musik

Det husse och matte gillar gillar nog även husdjuret
3:18 min


Kossor som mjölkar bättre till Beethoven, gödkycklingar som blir lugna av Simon & Garfunkels "Bridge over troubled water”, Thailändsk hundradio – ja, det fanns faktiskt ett specialprogram från Thailand som sände musik till hundar dygnet runt – och älgar som gillar skvalmusik.

Nyheterna kring djur och musik kommer då och då och senast handlade det om akvariefiskar i en bullrig nattklubbsmiljö. Länsstyrelsen påpekar för en klubb i Göteborg att fiskar inte trivs i nattklubbsmiljö. Klubben måste nu sänka ljudnivåerna från tidigare uppmätta 100 decibel till – för fiskarna – mer acceptabla 65 decibel.

P4 Extra pratar med Sten-Olof Dimander som alltid haft djuren nära, som växte upp på en gård med mjölkkor och sedan vigde sitt liv åt djurens väl och ve.

När det gäller våra husdjur och deras eventuella musiksmak så är det kanske till syvende och sist ändå så, att om husse och matte trivs med musiken som spelas så gör våra djur också det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".