1 av 2
Själv - men kanske inte ensam. Foto: Anna Lyrenäs/Sveriges radio
2 av 2
Andreas Johansson-Barquero och Hans Stengård är Ensamhushåll. Foto: Anna Lyrenäs/Sveriges radio

Ensamhushåll - mer än skit

2:52 min

I veckan var det åter igen på tapeten hur många hushåll i Sverige som bebos av bara en person och hur fattig denna person blir jämfört med sambos. Men ordet ensamhushåll är problematiskt.

Dajana Kovacevic har varit i en relation de senaste fem åren. Under noll av dessa omkring 250 veckor har de bott ihop.

-- Det bästa med att bo själv är att bestämma allt man gör. Jag har friheten men är aldrig mer ensam än jag gör mig. Vill jag umgås kan jag bjuda hem någon och jag har mina vänner och min familj. Det är det bästa av två världar, säger hon.

Enligt en EU-rapport är nästan varannat svenskt hem ett ensamhushåll. Swedbanks institut för privatekonomi uppger att de som bor ensamma har sämre ekonomi. En ganska logisk slutsats då det är en inkomst som står för alla utgifter till skillnad från när två inkomster delar på samma utgifter.

Men att flytta ihop av rent ekonomiska skäl är inget Dajana Kovacevic gick igång på.

– Vi blev ihop redan innan vi flyttade hemifrån och det kändes jättekonstigt att flytta direkt ihop med någon annan bara för att samhället tycker det, säger hon.

Några andra som funderat kring samhällets syn på ensamhushåll är Andreas Johansson-Berquero och Hans Stengård som både blev singlar 2007 och då bildade bandet Ensamhushåll.

– Det var en varudeklaration för det var precis vad vi var.  Det som är lustigt med ordet är att det används i statistik men association man får är en ensam man som sitter i en lägenhet och äter frädigrätter och undrar vad som gick fel. Man kanske ska ha ett annat begrepp i statistik, säger Hans Stengård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista