Tonåriga ryska nynazister slår ner en homosexuell kille. Skärmdump från Youtube.

Hat och våld exploderar i Ryssland

Dmitry Musolin: "Många är rädda för polisen"
4:18 min

Inför friidrotts-VM som börjar om en vecka har Ryssland fått mycket publicitet. Å ena sidan har det gällt landets många dopingfällda idrottare. Å andra sidan har antidemokratiskt våld fått ett uppsving med hjälp av en ledande nynazist.

I veckan uppmärksammades att den ryske nynazisten Maxim Marstinkevich hetsar sina följare att betämma träff med homosexuella via dejtingsidor, för att sedan misshandla och tortera dem.

Bilden ovan visar hur några tonåringar uppsökt en annan tonåring för att han inte är heterosexuell. Filmerna, som många gånger visar tortyr och misshandel, publiceras sedan på internet.

– Det är helt otroligt att det händer i mitt eget land, säger Dmitry Musolin som är homosexuell och aktiv i en organisation som arbetar för hbt-personers rättigheter.

Men är det verkligen så illa?

– Ja, det händer över hela landet. Över 400 grupper på sociala medier anordnar jaktresor på homosexuella. Många går inte till polisen för att de är rädda för dem och rädda för att bli ännu mer förudmjukade.

Landet har fått striktare gaypolitik sedan i början på sommaren. Bland annat så är det inte okej att propagera för icketraditionell sexualitet. Vad det betyder är något oklart, men öppnar för att hbt-personer egentligen ska kunna behandlas hur som helst.

Inessa Sakhno jobbar på antidiskrimineringscentrumet Memorial i Moskva. Hon berättar att det antihomosexuella våldet är en del av något större.

– Det är förtryck överallt. På gatan, i media, på internet - det är farligt för migranter, invadrare och homosexuella i Ryssland just nu. Invandrare görs till syndbockar för allt. Det finns för få jobb, det är invandrarnas fel. Våldtäkter av små barn, det är invandrarnas fel, säger hon.

Regeringen gör ingenting, upplever de.

– Ingen stöder våldet mot minoriteter öppet, men att titta på vad de inte gör så förstår vi att det finns ett stöd för angreppen.

Att våldet eskalerat på sista tiden beror på en längre tid där den ryska statsmakten inte vågat stå till svars för sin egen politik, säger Cecilia Rosing som är handläggare för Österuropa och Centralasien för Civil rights defenders.

– En anledning är att Ryssland länge spelat på nationalistiska strömningar för att stärka den ryska identiteten. Det är lätt att skylla på minoriteter för tillkortakommanden i den egna politiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".