Sjukvårdskaoset allt värre: Rimas inävlor fick plockas ut

3:10 min

I slutet på förra året kom 19-åriga Rima El Bayroumi till akuten med svåra magsmärtor. Hon skickades hem trots att läkaren konstaterade en konstig knöl. Ett halvår senare genomgick hon en av de största canceroperationerna på länge i skånsk sjukvård. Nu har hon varken magsäck eller mjälte.

För lite drygt en och en halv vecka sedan tog läkarna bort Rima El Bayroumis magsäck, mjälte, en bit av tunntarmen, en njure samt halva bukspottskörteln. I går kom hon hem. 

-- När jag dricker känns det att vatten kommer in i magen för de har sytt ihop matstrupen med tarmen, säger Rima El Bayroumi.

Hon kommer att få återvända till sjukhuset resten av livet för att vaccinera sig. Att inte ha någon mjälte innebär att immunförsvaret blir extremt nedsatt.

– Jag blev besviken på läkarvården. Så här ska det inte vara. Jag önskar att jag kunde vrida tillbaka tiden och varit mer på, då kanske jag inte hade behövt gå igenom det här idag.

Rima El Bayroumis mamma fick cancerbeskedet dagen innan hennes dotter skulle ta studenten.

-- Det var tufft. Samtidigt som man skulle vara glad för att hon tog studenten så hade jag det här beskedet som jag skulle berätta dagen efter, säger Iman Elmughrabi.

Operationen tog nio timmar och innebär att matrstrupen nu är direkt ihopsydd med tunntarmen.

– Hade de hittat det här i december kanskehade de kanske inte behövet ta bort allt. Akuten måste vara mer uppmärksam, vad jag har förstått så gick de på hennes ålder, säger Iman Elmughrabi.

Sjukvårdens resursbrist är ofta föremål för diskussion. Senast i veckan skrev Mikael Eriksson som är överläkare i cancersjukvård vid Skånes universitetssjukhus en debattartikel i Svenska dagbladet. Där kräver han en insats likt kömiljarden, fast för vårdplatser (SvD 31/7).

-- Det är uppseendeväckande, men tyvärr har vi många uppseendeväckande fall. Jag ser det som ett uttryck för den situation som svensk akutsjukvård befinner sig i, säger Mikael Eriksson.

Han ser Region Skåne som ett avskräckande exempel där regionen klappar sig själv på axeln men samtidigt utreds för dödsfall där överbeläggningar varit inblandade.

– Vi har ofta patienter som studsat in och ut på akuttmottagningarna för att det inte funnits någon vårdplats. Det är för många patienter på för få vårdplatser - man hinner helt enkelt inte med, säger han.

Tror du att vi kommer att få se fler fall likt Rimas i framtiden?

– Ja absolut, det är jag övertygad om. Vi kommer se många sådana här fall om vi inte får fler vårdplatser. Sverige har bottenplacerig i Europa vad gäller vårdplatser, omkring hälften per capita jämfört med våra grannländer.

För OECD-länderna är genomsnittet 4,9 vårdplatser per 1000 innevånare. Sverige är det land som drar ner snittet mest med sina 2,7 vårdplatser per 1000 personer. Det syns både på landets sjukhus och i återkommande tidningsrubriker om överbelagda avdelningar och personal som protesterar.

Ett problem tror Mikael Eriksson är att de med chefsposition hamnar i ett maktläge där arbetsgivaren kräver tystnad.

– Det råder en lojalitetskultur i svensk sjukvård idag och det är en av förklaringar till att bristerna gått så här långt. Alla chefer i sjukvårdsorganisationen anställs med lojalitetskrav. Man ska hålla budget och man ska hålla god min, säger han.

Turerna kring Rima

December 2012
Kommer till akuten i Malmö för magsmärtor. En 3-4 centimeter stor knöl hittas i magen. Remiss skickas till vårdcentral - men Rima kallas aldrig. Under vintern får hon hög feber.

April 2013
Svåra magsmärtor. På akuten träffar hon en sjuksköterska, lämnar kissprov och får gå hem. Remiss av husläkaren för att göra en datortomografi som visar en knöl. Avfärdas som ofarlig.

Maj och juni 2013
Börjar äta morfinpreparat mot smärtan. På kvinnokliniken i Lund konstateras att det inte är en livmoderknöl. Remiss via kirurgen till onkologimottagningen. Där tas ett cellprov som konstaterar att knölen som hittades redan i december är den ovanliga cancerformen GIST.  

Juli 2013
Tumören är tolv centimeter stor när den tas ut. Även magsäck, mjälte, en njure, en bit tunntarm och halva bukspottskörteln opereras ut.

Anna Lyrenäs

Webbredaktör, P4 Extra
anna.lyrenas(at)sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista