Nadia grillar runt: Mantu i stället för spett

5:16 min

När Nadia skulle grilla afghanska grillspett med Youness så framkom det att receptet var hemligt. Katastrof. I stället fick det bli mantu - en slags dumplings i yoghurtsås med mynta.

Afghansk Mantu

Deg:

500 g vetemjöl
1 ägg
Salt
Vatten

Gör så här:
Knåda ihop alla ingredienser till en rätt så hård deg
Låt degen vila i kylen i en halvtimme
Dela upp till små bollar som lägga på en plåt 
Låt vila i 30 minuter under en handduk
Om du har en pastamaskin, mangla bollarna tunt 
Om inte, kavla på till en papperstunn fyrkant  

Fyllning: 
1 kg riven lök
200 gram riven morot
200 gram mixad röd paprika
200 gram köttfärs
Salt
Peppar

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser
Klicka i den råa fyllningen i degknytena
Vik ihop de fyra kanterna så att fyllningen stängs in
Ångkoka i 20-25 minuter på inte allt för hög värme
Målet är att köttet ska bli tillagat utan att knytena går sönder

Yoghurtsås

Ingredienser:
Tjock Yoghurt
Färsk vitlök
Vitlökspulver
Torkad mynta
Salt

Gör så här:
Blanda ihop
Vid servering, lägg såsen underst på en tallrik

Köttfärs-lins-tomat-lök-salsa á la Youness

Ingredienser:
Ett halvt kilo tomat
Ett halvt kilo lök
Ett halvt kilo köttfärs
200 gram förvälda röda linser
Curry
Chili
Peppar och salt

Gör så här:
Mixa tomat och lök
Stek tillsammans med köttfärsen och sedan även linserna
Krydda efter smak

Ordningen vid servering är alltså:
Tallrik
Sås
Degknyten
Salsa
Strö på torkade mynta och färsk koriander

Smaklig spis! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista