En man flyr med sin dotter. Foto: Scanpix

De betalar elräkningen med sex

Roberta Russo: "De betalar hyran med sina kroppar"
5:03 min

Fler och fler flyr från Syrien och nu rapporteras att prostitution i överlevnadssyfte - survival sex - börjat dyka upp i flyktinglägren. Det handlar om kvinnor som betalar in natura.

Varje dag anländer tusentals syriska flyktingar till tältläger i bland annat grannländerna Jordanien och Libanon. Där finns varken skolor eller jobb och knappa resurser av mat och vatten.

Nu vittnas det om att kvinnor använder sin kropp för få tag på det allra nödvändigaste.

-- De är i den mest desperata av situationer. Survival sex har blivit ett sätt att överleva. Det är betalning för hyra eller electricitet, säger Roberta Russo som är talesperson för FN:s flyktingkommissariat UNHCR.

Det talas också om flyktingar som utnyttjats av personal på flyktingläger, men det är få flyktingar som talar öppet om det.

– Det är tabu, så det är svårt att få kvinnorna att prata om det. De känner redan skuld och skam. Ämnet är helt klart underrapporterat, säger Roberta Russo.

Konflikten i Syrien

I ungefär två och ett halvt års tid har vi dagligen fått rapporter från Syrien, där rebeller slagits mot presidenten Bashar al-Assad. Då hade organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter redan länge uppmärksammat att regimen uppsöker och torterar meningsmotståndare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".