1 av 2
Drömgården. Foto: Elcada
2 av 2
Oloph Fritzén och några ekologiska kor. Foto: Elcada

"Hönsen blir vägfyllning"

13 min

Snart flyttar Suzanne Reuter in som första andelsägare i en Roulotte - eller cirkusvagn som många skulle kalla det. Hon är en som ska delta i projektet Drömgården, som strävar efter ett leverne som tänker efter före.

På Arbottna herrgård blomstrade jordbruket på 1800-talet. Sedan samhället blev allt mer industrialiserat har människan kommit långt från sin mat. I dag är den i regel finfördelade och inplastad, kanske till extra bra pris i mataffären.

På Muskö i Stockholms skärdgård startas snart ett projekt igång, där tanken är att lantbruket ska skötas ekologiskt och nära och de boende ska leva i enhet med naturen.

Oloph Fritzén är bonde och ska styra jordbruket. För honom är värphönsen en hjärtefråga.

-- Har du själv funderat på när du åt höna sist? säger han retoriskt.

Det handlar om att svenskarna sedan en generation tillbaka har slutat äta höns. När gödkycklingarna blev snabbväxande och ekonomiskt lönsamma försvann värphönan nästan helt från matborden. Bara i skolor serveras fortfarande höna med currysås.

– Som storskalig äggproducent i dag köper du in fyra månader gamla värphöns, de värper i något år och sedan beställer du en lastbil med koldioxid och gasar ihjäl dem, säger Oloph Frtizén.

Totalt handlar det om många miljoner höns som bränns upp eller kastas - samtidigt som stora delar av världen svälter.

Suzanne Reuter har köpt en andel i en Roulotte och flyttar snart in.

– Att köpa en stuga i skärgården är inte alla förunnat. Ska man ha något får man åka rätt långt bort. Och här investerar man i en verksamhet med aktieutdelning i ägg eller must.

Målet är att leva i ett kretslopp som minimerat antalet mellanhänder.

– Vi köper väldigt dålig mat i dag i Sverige, men det här ger hopp för framtiden. Det blir ett hållbart jordbruk med ekologisk, närproducerad, bra mat till ett bra pris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista