Pontus Frithiof och Micael Bindefeld Foto:Peder Gustafsson/Sveriges Radio

Dagens gäst: Stjärnkocken Pontus Frithiof

4:26 min

Han har lagat den godaste maten till de känsligaste av tungor men - i dag är mästerkocken Pontus Frithiof dagens gäst i P4 Extra.

Pontus Frithiof sålde nyligen en av sina restauranger och började servera personalen på TV4. Långt från fine dining kan tyckas, men för honom var steget naturligt.

– De är krävande, engagerade, trogna. Beresta, medvetna människor som har tankar om vad de vill äta. Det är helt naturligt och ställer krav på oss, säger han.

Personalmatsalen är bara en av de platser där Pontus Frithiof tycker att Sverige måste få en högre standard. För medan de fina restaurangerna i storstäderna kan mätas sig med internationella gelikar, så är offentliga verksamheter och landsbygd eftersatt.

-- Där finns jättemycket att göra. I omsorgen ställs inte så höga krav och det är kanske vi som har starka namn i branschen som ska göra det, säger han.

Nyligen sålde han sin restaurange Pontus by the sea och fick "bra betalt". Han har ordnat en kräftskiva för Jan Stenbeck och är ett av landets förnämsta kocknamn. Men själv ser han sig inte som särskilt framgångsrik.

– Det där med att lyckas bra upplever man inte själv, utan det får man höra av andra. Själv tycker jag att jag brottas med personalproblem och känner att "det här blev ju inte så bra som jag tänkte mig".

Vad skulle du själv aldrig äta?

– Hjärna och inälvsmat. Och kokta ägg har jag inte ätit sedan jag var liten. Det doftar vedervärdigt.

Pontus Frithiof om..

..sin skämsmat
"McDonalds. Det äter jag antingen när jag jobbat sent och inte hunnit äta, eller när jag är ute och kör bil."

..sin barndomsrelation till matlagning
"Mamma lagade god mat men hon visade mig aldrig hur man gjorde. Maten hade en central roll i familjen och det försöker jag föra vidare till mina barn nu."

..att hans restauranger heter Pontus
"Skulle det inte vara konstigt att döpa dem i någon annans namn? Jag lägger nog mer engagemang i vad jag fyller verksamheterna med än vad de heter."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista