Falafeltillverkning. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Fattigmansmaten som blev stadens kärlek

"Farfar fick den briljanta idén att sälja falafel i en vagn"
2:35 min

I mitten på 90-talet började Sadoo Iskandaranis farfar sälja falfel i en liten vagn i Rosengård. I dag är kikärtsbollarna Malmös mest kära maträtt och känd över hela landet.

Efter att den första vagnen öppnades började många ta sig den korta vägen från innerstaden till Rosengård. Priset för en rulle var tio kronor och ryktet började sprida sig.

– Alla provade det. Malmös folk har alltid varit benägna att testa ny mat och hade de inte tagit sig ut i Rosengård hade falafeln inte tagit sig därifrån.

I dag har Sadoo Iskandarani en libanesisk restaurang där falfel bara är en av rätterna. Men receptet är detsamma - fyrtio år gammalt och kommer från Libanon.

– Den smakar bäst i Malmö, inte i Beirut, säger han.

Malmöfalafel

Ingredienser:
250 g torkade kikärtor
1/4 purjolök
1 ½ dl bladpersilja, stjälkar är bäst
2 vitlöksklyftor
½ msk salt
0,5 dl kolsyrat vatten (kan bytas ut mot 1 tsk bakpulver)
Spiskummin
Koriander
Svartpeppar
Mejram
Kanel
Kryddnejlika
ev. 1-2 msk mjöl

Gör så här:
Blötlägg kikärtorna i ljummet vatten en dag i förväg
Blanda allt utom vatten och mjöl och mixa i någon slags mixer
Tillsätt vattnet, rör runt
Känns smeten lös - tillsätt mjöl
Forma bollar med två skedar
Fritera ca 4 minuter i olja

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".