Lotta Bromé berättar om hur en handling som att sno en sked från matsalen i Radiohuset kan bli ett bevis på att drömmar kan bli verklighet. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Mellan fyra ögon med Lotta Bromé

14 min

Trots lyssnarsiffror som skulle få vilken tv-chef som helst att gråta av avund så är Lotta Bromé en programledare som fortfarande ibland brottas med en dålig självkänsla. 

Möt Lotta Bromé i ett närgånget samtal mellan fyra ögon där Medierna i P1:s Martin Wicklin håller i micken.

Lotta Bromé har gjort nästan allt man kan göra i svensk radio. Livsåskådning, sport, filosofi, nattradio - och kommersiell radio. Hon har hörts i P1, P3 och till och med läst dikter i P2.

I dag är hon Lotta Bromé med hela svenska folket. En vanlig dag lyssnar upp till 1.7 miljoner på Lottas program. Bland de miljontals lyssnarna finns det två som aldrig missar ett program. Lottas mamma och Lottas pappa.

- Hennes mamma är nog hennes största kritiker säger Pether Öhlén som är producent på P4 Extra och Lottas parhäst bakom kulisserna sedan Lotta tog över rollen som profil och huvudprogramledare för programmet P4 Extra.

När Martin Wicklin från Medierna i P1 träffar Lotta har hon precis avslutat en av sina tusentals sändningar i Radiohuset.

Martin Wicklin väntar vid kontrollrummet utanför studio åtta i Radiohuset.

- Du möter mig verkligen i det absolut bästa läget, jag har inga försvar kvar just nu. Jag är nog egentligen ganska blyg eller skygg eller vad jag nu är, vill man lära känna mig så ska man lyssna på mitt program, säger Lotta Bromé.

Prisad som få men tampas med självkänslan

För sitt jobb med P4 Extra här i Sveriges Radio P4 har Lotta Bromé belönats med priset "Årets bästa kvinnliga programledare" fem år i rad. Något hon försöker tänka på de gånger den dåliga självkänslan kan komma krypande.

Lotta lekte radio med en bandspelare hon fått av pappa och spelade in sitt första radioprogram redan när hon var två år. 

- Jag tvingade min syster att vara med i mina radio eller tv-program och ville hon inte vara med var jag både programledare och gäst själv. Jag har varit Bosse Larsson som intervjuar Elvis Presley vid pianot för jag spelade piano på den tiden, och läste läxor samtidigt och var Bosse Larsson och Elvis och blandade engelska och svenska ... sån var jag.

"Jag snodde en sked från matsalen i tv-huset"

Nu är hon 48. Och någonstans där hemma ligger en sked som det står Sveriges Radio på som hon snott med sig en gång för många många år sedan från det som då var den gemensamma tv och radio-matsalen.

- Jag praktiserade på tv och jag kommer ihåg att jag blev jätteledsen för att Lennart Svahn inte sa hej till mig. För jag var ju bara en praktikant. Så då snodde jag en sked ... obs SNODDE en sked ... för jag tänkte att en gång ska jag komma tillbaka hit och då ska jag göra det av egen kraft.

Och det gick ju vägen.

Radiokarriären började när Lotta som tonåring ringde till Sveriges Radio Skaraborg och erbjöd sig att hjälpa till att få ordning på den dåliga musiken hon tyckte de spelade.

- Jag var 18 när jag kom till Sveriges Radio, säger Lotta.

12 om dagen och 65 i veckan

Sedan 2008 hörs Lotta i P4 Extra varje måndag till torsdag där hon gör i snitt upp till 12 intervjuer per dag.

- Jag har försökt förstå varför jag är så trött på torsdagar och jag har räknat ut att jag träffar, pratar eller möter ungefär 65 olika personer på en vecka.

Men det är ändå i radiostudion hon trivs allra bäst och får komma fram som Lotta berättar hon.

- Det är väldigt mycket av jag att vara nyfiken på olika saker.

Som privatperson beskriver Lotta Bromé sig själv som en mycket blygare person som inte alls är lika självsäker som den som hon är när hon gör radio.

- I ett privat sammanhang tar jag ett steg tillbaka där har jag inte samma självförtroende, då är det självkänslan som slår till, säger Lotta.

Men den ibland svajande självkänslan har hon blivit bättre på att hanter säger hon.

- Jag jobbar på det.

Har hon några planer på att göra något annat än att fortsätta frågar Martin Wicklin. Han undrar om hon inte lockas av att göra mer tv och syftar på att han hört att Lotta gärna skulle vilja ha Skavlans jobb.

- Det är ingen värdering i det men ett liknande program som Skavlan, det skulle jag vilja göra säger Lotta.

Ronnie Ritterland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista