En målning av det berusade spaghettimonstret, som enligt pastafarianerna skapade världen. Foto: John Dill
Måndag 12 augusti

En gud så god som någon

5:46 min

De kallar sig pastafarianer, gruppen som kräver rätter i samhället baserade på deras tro på ett spaghettimonster som skapade världen. Den ateistiska rörelsen motsätter sig att samhället anpassar sig efter religionen, och har precis vunnit en stor seger då 28-årige Lukas Novy från Tjeckien fick efter en lång kamp till slut tillåtelse att ha ett durkslag på huvudet på sitt körkortsfoto.

Mannen hävdade att han hade rätt till det, eftersom han bekänner sig till den unga religionen pastafarianism, eller "det flygande Spaghettimonstrets tro", som det också kallas.

- De tror att beviset för att ondskan finns är discomusiken, berättar Madeleine Sultan Sjöqvist, religionssociolog, verksam vid Uppsala Universitet men fortsätter: 

- Vi fnissar ju och tycker att den här pastafarianismen är lite rolig, men i grunden ligger det ju en kritik mot att religionen och teologin har vetenskapliga anspråk. Men också att man har vissa rättigheter på grund av religionsfriheten, förklarar Madeleine Sultan Sjöqvist. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista