Romy Ribba. Foto: Annie Ribba/privat bild.

Romy Ribba sökte sina rötter i Sri Lanka

6:31 min

I hela sitt vuxna liv har Romy Ribba känt att någonting saknats. Efter att ha återvänt till Sri Lanka – det land hon är född i - föll den sista pusselbiten på plats.

Runt 1,5 procent av Sveriges befolkning är adopterade. 39-åriga Romy Ribba från Hässleholm är en av dem. Som tvååring kom hon från Sri Lanka till lilla Brödhult i Blekinge och det dröjde 30 år innan hon återvände.

– För några år sedan beslöt jag mig för att söka mina rötter. Jag började att söka för att jag vill veta lite var jag kom ifrån och om min biologiska mamma levde. Jag ville hitta mig själv, säger Romy Ribba.

Fick du några svar?

– Ja, det tycker jag men jag fick inga svar på om min mamma lever. Vi fick ju bara fram att namnet stämmer men inget mer. Det var ju förstås en besvikelse men jag har ju också min riktiga mamma i Sverige och hon har alltid stöttat mig i det här att söka ursprunget.  

Hur var det när du kom till Sri Lanka?

– Det var ju väldigt spännande inför resan. När planet slog i marken, då kände jag att jag kommit hem. Var en enorm känsla. När jag kom hem frågade mamma om jag var signales eller svensk. Jag svarade att jag är signales men är uppfostrad till ett svenskt liv. Jag bodde ju där i två och ett halvt år. Det var så underligt att förstå hur mycket de där första 2,5 åren av mitt liv faktiskt har präglat mig.

Du var 32 år gammal när du åkte ned, tror du det kan vara bra att vänta lite?

– Ja, både och. Som vuxen kan man ju ta in saker på ett annat sätt. Jag tror man landat på ett annat sätt och eftersom jag hade fått egna barn, kunde jag ta in det på ett annat sätt.

Vad har besöket betytt för dig?

– Det har betytt väldigt mycket för mig som person, att jag är en i mängden där. Den känslan går inte att beskriva. Jag har aldrig blivit mobbad, men känslan att få smälta in går inte att beskriva.

Om man som adopterad funderar på att åka till sitt födelseland, rekommenderar du det?

– Alla vill inte söka sina rötter. Men jag tycker man ska besöka sitt hemland. Man bär med sig saker undermedvetet, att det är därför jag känner så här. Att se historien i sitt land.

Vad ska man tänka på?

– Man kan välja att åka som turist för att se landet men om man söker sina rötter ska man inte tala om det för alla man möter. Det finns många lycksökare som säger sig veta vem föräldrarna är och det är lätt att bli lurad.

Får jag ställa en dum fråga? Fryser du?

– Ja, faktiskt. Jag fryser konstant och har alltid gjort det, säger Romy Ribba.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista