Elin Klinga och Fredrik Hillelson. Foto: Markus Dahlberg/Scanpix

Dagens gäster: Elin Klinga och Fredrik Hillelson

Elin Klinga: "Det är ett helsike när två skådisar är ihop"
4:06 min

De är båda höjdare - men i helt olika branscher. Dramatens Elin Klinga och superheadhuntern Fredrik Hillelson gifter sig snart. I P4 Extra lördag ska de prata om vad två så olika människotyper kan lära sig av varandra.

Elin Klinga och Fredrik Hillelson träffades när han fick som uppdrag att leta reda på en ny chef till Elins arbetsplats Kungliga Dramaten. Nu har de varit ihop i fem år och gifter sig på måndag nästa vecka.

– Elin var betalningen för uppdraget brukar jag säga, säger Fredrik Hillelson.

Klinga är dotter till skådespelarna Malin Ek och Hans Klinga. Hennes morföräldrar är Anders Ek och Birgit Cullberg. Fredrik Hillelson jobbade som yrkesofficer i åtta år innan han blev head hunter på högsta nivå och har bland annat rekryterat åt Röda korset, ABB, Bonniers tidskrifter och Riksteatern. Två vitt skilda branscher som är kända för att ha olika perspektiv på livet.

– Tack och lov, det är så befriande. Och det är spännande att höra om Fredriks arbetsdag. Jag ser vilket helsike det är när två skådespelare är ihop, säger Elin Klinga.

– I näringslivet tenderar vi att bara prata om jobb och inte vad folk tycker och känner. Vi är skygga för att visa känslor. Alla blir så perfekta att de blir tråkiga, säger Fredrik Hillelson.

Själv upplever han sig ha blivit med lyhörd av att vara ihop med en skådespelare.

Men om människor i näringslivet är korrekta, så tenderar kulturfolk att vara svårstyrda.

– Att ha sig själv som instrument leder till självcentrering. Vi behöver öva på att få en starkare struktur och vara med målfokuserade.

Elin Klinga är aktuell i höst med "Jag försvinner" och Stefan Larssons "Farliga förbindelser". Ödet som toppskådespelare var något hon länge kämpade emot.

--  Men lik förbaskat är jag här ändå. När jag kom till teatern var det stor hierarki. Då de de kände mina släktingar så var det enlare för mig att kliva över en del trösklar. Samtidigt kände jag att jag var där på grund av min släkt, så jag jobbade hårt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".