Fyra glada kvinnor i Yallatrappans kök: Naeal Assad, Taghrid El-Ali, Fatma Ibrahim och Dorota Trusz. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio

Yallatrappan ger jobb åt dem som aldrig skulle få jobb

3:14 min

Att vara 40 år, ha sex barn och sammanlagt gått två veckor i skola - längre från arbetsmarknaden är svårt att vara. Men på Yallatrappan i Malmö är det just den sortens kvinnor som anställts för sin kompetens.

Varje dag lagas grytor från olika länder i Mellanöstern, i köket på Yallatrappan på Rosengård. Rätterna skapas av kvinnor från olika länder som kommit till Sverige utan utbildning men med familj.

Fatme Ibrahim gifte sig när hon var 16 år och har idag sex barn och sex barnbarn. Sedan ungefär tre år tillbaka jobbar hon på Yallatrappan.

– Det är bra för mig att ha en ekonomi, nu betalar jag också av hyran, säger hon.

Projektet är till för att integrera de personer som har svårast att komma ut i samhället. Medlet är deras egen kompetens. Det handlar dels om servering och catering, men också om sömnad. Bland annat samarbetar de med Ikea.

En av dem som står bakom projektet är Christina Merker Siesjö.

--De som arbetar här saknar alla formella utbildningar och yrkeserfarenhet. Samhället har gett upp dem. Det är mogna kvinnor och som navet i familjerna är de jätteviktiga att satsa på.

För en del kan det tyckas konstigt att de outbildade inte erbjuds utbildning, utan att deras hemmafrusuppgifter har plockats in i ett företag. Det resonemanger förstår inte Christina Merker Siesjö.

– Är du 35-40 år, har sex barn hemma och har gått fjorton dagar eller ett år i skola.. att stå och säga till dem att "du kan väl bli läkare eller pilot" - det är falskt rakt i genom. Det är att stå och slå de människorna i ansiktet. Man måste ha en realistisk syn på det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista