1 av 5
2 av 5
Quincy Jones och Lotta Bromé. Foto: Alexander Donka.
3 av 5
Det blev ett långt och öppenhjärtigt samtal. Foto: Alexander Donka.
4 av 5
Quincy Jones öppnade sig och berättade om sin uppväxt för Lotta Bromé. Foto: Alexander Donka.
5 av 5
Och en liten omfamning. Foto: Alexander Donka.

Lotta möter Quincy Jones

18 min

Quincy Jones blev först känd som jazzmusiker men senare en av världens främste musikproducenter.  Han har producerat artister som Ella Fitzgerald, Ray Charles, Aretha Franklin, Frank Sinatra och inte minst  Michael Jackson. Han har vunnit 27 amerikanska Grammys, fick Polarpriset 1994. Under sitt tillfälligt besök i Sverige fick Lotta Bromé träffa honom i en öppenhjärtig intervju. Välj på att se en längre intervju (film) eller en något kortare som sändes i radio (ljudfilen).

Man kan nog lugnt säga att han är världens främste musikproducent. Han har producerat artister som Ella Fitzgerald, Ray Charles och Aretha Franklin. För att inte tala om att han är mannen bakom världens mest sålda album: Michael Jacksons "Thriller".

Under sitt hittills 80-åriga liv har han håvat in 27 amerikanska Grammys och han förärades Polarpriset 1994. Men allt började i Chicago på 30-talet, där Al Capone ägde staden och den unge Quincy drömde om att bli gangster.

Som 14-åring mötte han och blev bästa vän med en 16-årig Ray Charles, och resten är historia.

Just nu är han djupt engagerad i The Quincy Jones Foundation, som arbetar för att hjälpa barn över hela världen. Och på sin semesterresa i Sverige och Stockholm, fick Lotta Bromé möta honom i en svit på Grand Hotel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista