Bild ur filmen Monica Z (Edda Magnason) en av många filmer som har premiär i höst. Foto:Jonath Mathew© 2013 Stella Nova Film

Monica Z och många andra nya filmer i höst

Lisa Bergström: "Monica Z blir en av storfilmerna i höst"
3:51 min

”Monica Z”, "100-åringen som klev ut genom fönstret" och ”Mig äger ingen” är några av hösten stora filmer. Alldeles nyss presenterade Svenska Filminstitutet årets svenska filmhöst och på plats fanns Lisa bergström, producent för filmprogrammet Kino i P1.

Det blir mycket dokumentärer och mycket barn i fokus, både i roller och filmer som riktar sig till barn.

Mycket adaption (filmer som bygger på böcker), bland annat "100-åringen som klev ut genom fönstret" med Robert Gustafsson, skriven av Jonas Jonasson, "Skumtimmen" skriven av Johan Theroin," Snabba cash livet delux",skriven av Jens Lapidus och "Mig äger ingen", skriven av Åsa Lindeborg där  Mikael Persbrandt spelar huvudrollen. Det är en uppväxtskildring som handlar om klass, med en far som vill väl, men som super.

Monica Zetterlund-filmen kommer sannolikt många att vilja se. Edda Magnusson är förvånansvärt lik Monica, tycker Lisa bergström.

–  Edda rör sig som Monica och pratar som henne. Edda pratar egentligen skånska, men fick lära sig att tala som Monica.

– Det är en varierad filmhöst. Svenska folket kommer gå på bio och underhållas och förfasas. Mycket bio runt jul och då kommer de se Emil och Ida som ska bli en animerad film. Astrid Lindgren berättar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".