1 av 3
Den är bara 2-2,5 millimeter stor. Det är högsäsong för Bananflugan. Foto:King´s College.
2 av 3
Bananflugor fastnade i fällan bestående av vinäger och diskmedel. Foto:Lennart Lundquist.
3 av 3
Här trivs mängder med Bananflugor. Foto:Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Bananflugorna anfaller

Bananflugor eller Drosophila, lägger sina ägg under sommaren. De kläcks på ett dygn. Under gynnsamma förhållanden, nämligen 21 grader eller mer, är de lika snabba med förökningen.

Dessa små kryp gillar mest av allt är mogen frukt, bananskal och gamla sopor. Typiska saker som du har i sophinken.

Här är några av läsarnas bästa tips för att bli av med Bananflugan:

Camilla Arndt berättar hur hon gör:
Dels tar jag en skvätt rödvin och lite diskmedel å så plastfolie så flugorna kan komma in. Sen häller jag salt i vasken på kvällen så de inte kan lägga ägg, och så lite ättiksprit i soppåsen.

Gun Ekstrand använder en liten skål med vetemjöl som drar flugorna till sen sen är det bara att "begrava" dem. Enkelt och billigt.

Ann-Britt Kallur har ett annat tips - nämligen bordsfläkt. Om man ställer den på lägsta farten så räcker det. Bananflugor ska tydligen inte gilla när det blåser.

Gun Ekstrand menar att en liten skål med vetemjöl ska dra flugorna till sig och sen är det bara att begrava dem i mjölet. Enkelt och billigt, säger Gun.

Carola Raab säger att blomman Tagetes får flugorna att fly.

Nillan Gramell har märkt att tomaternas kvistdelar skrämmer bort flugorna. Man kan lägga dessa i fruktfatet.

Och om inget hjälper kan man alltid göra som Karin Arntsen - spraya dem med hårspray eller som Michell Oratrix Berglund som jagar dem med dammsugaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista