Robert Hannah. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Politikern Robert Hannah kom ut som homosexuell

11 min

Rädslan för att bli utstött av sina landsmän och kyrkan fick honom att hålla tyst om sin läggning. Men efter femton år i garderoben valde människorättsjuristen och riksdagskandidaten för Folkpartiet, Robert Hannah från Stockholm att komma ut som homosexuell.

Reaktionerna kom omedelbart. På nätet la Roberts släktingar upp en film av Roberts pappas begravning. På filmsnutten kunde man även läsa texten "Du kommer att komma till helvetet".

– Jag blev bestört. Jag trodde inte man kunde gå så långt, berättar Robert Hannah. Jag grät när jag såg filmen men jag tänker inte låta mig påverkas. Det ska inte vara så här i Sverige 2013.  Jag har också fått många posititva reaktioner.

Du har levt med den här hemligheten i femton år. Hur har det varit?

– Jobbigt. Utmanande. Det har blivit naturligt att leva ett dubbelliv men att få leva öppet nu är underbart.  

Vad har du sagt när de har velat hälsa på?

– Att jag är bortrest.

Vilka har vetat om att du är bög?

Bara mina närmaste vänner, mamma och syster sen ett par år. Jag har aldrig dolt det i Stockholm  men aldrig gått i Pride.

Du skriver att du böjt dig för hedern, och att din mamma är det största offret för din sexuella läggning i dag. Varför är det värst för din mamma?

– Min mamma är kvar i Göteborg medan jag har flyttat. De vänder sig nu till henne. Det är en uppfostringsfråga. I min kultur föds man inte homosexuell, det är mamma som bär ansvaret för mina brister. Det är hon som fått alla samtal nu också.

Varför valde du att komma ut just nu?

– Det har aldrig funnits en bra tid men jag vill driva politik för mångfald och öppenhet och då vore falskt att om jag levde ett dubbelliv själv.

I går publicerades en artikel i DN där Robert kom ut och hans bror Aobalett Hannah ger Robert sitt fulla stöd;

– Det är min plikt, säger Aobalett Hannah. Han är min bror. Jag älskar honom. Om inte jag är där för honom, vem är det då? Jag har vetat det i 8,9 år. Jag förstod det när jag hälsade på i Stocksholm men han sa det till mig först för en vecka sen.

Vad säger er mamma om det här?

– Hon blev väldigt sårad över filmen som las ut.

Är du stolt över honom?

– Jag är oerhört stolt. Han är så stark och modig. Mitt hjärta klappar tre gånger extra för honom.

Robert, Hur känns det att få ett sånt stöd från brorsan?

– Jag har aldrig känt mig så nära min bror och jag är överväldiga över det stöd han ger mig, säger Robert Hannah.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista