Foto:Leif R Jansson/Scanpix.
V. 34

Kräftor kräva denna dryck

5:59 min

Kräftskivorna är i full gång runtomkring i vårt avlånga land och denna vecka har jag valt att rekommendera en svensk kvalitetsöl och ett tyskt vitt vin vilka båda fungerar utmärkt till såväl kantarelltoast, västerbottenpaj som kräftorna själva.

Dryck 1: Öl (ljus lager)

Sigtuna East River Lager nummer 1438 på Systembolaget

Från Sigtuna brygghus kommer denna hantverksmässigt framställda ljusa lageröl på 33cl burk. Ölet bryggs enbart i omgångar om 3000 liter vilket kan sättas i perspektiv till att 7 av 10 sålda öl i Sverige är ljus lageröl på burk. Inspirationen till East River Lager fick Sigtuna brygghus från den amerikanska östkusten och den hantverksöl- kultur som finns där. Ölet är bryggt på pilsner- och ljuskaramellmalt och bland humlesorterna återfinns amerikanska Cascade och tyska Hallertauer Mittelfrüh. Ölen passar tack vare sin något markerade humlebeska utmärkt till mat.

Doft: Nyanserad och lite örtig med mängder av citrus och aprikos följt av halm och knäckebröd.

Munhåleupplevelse: Ren och nyanserad med härlig humlebeska och fylld med citrus och grape följt av malttoner i form av halm och knäckebröd.

Alkohol: 5,2 %

Pris: 15,90 kr + 1kr pant

Dryck 2: Vitt vin

No 1 Edition Riesling Kabinett nummer 6274 på Systembolaget

Veckans vita framställs av 100% rieslingdruvor vilka kommer från de branta sluttningarna kring den vackra Moselflodens dalgång norr och söder om Bernkastel-Kues. Efter skörd och pressning har druvorna fått jäsa på ståltank under temperaturkontroll. Därefter har vinet mognat på ståltank innan det tappats på flaska. Vinet är halvtorrt och fungerar därför utmärkt inte bara till kräftor utan även till lite kryddstarkare mat.

Doft: Härligt ungdomlig druvigdoft med mängder av päron, aprikos och honung

Munhåleupplevelse: Halvtorr med hög fruktsyra följt av päron, citrus och aprikoser.

Alkohol: 8,0 %

Pris: 89kr (finns även på halvflaska för 49kr)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista