Foto:Babyjungeln/Handout/Scanpix.

Farligt med bläckfiskar till nyfödda

"Det är inte vår sak att ge gosedjur till barnen"
5:05 min

På 17 av landets neonatalavdelningar, alltså där nyfödda barn som behöver hjälp i början av livet hamnar, finns det en massa virkade bläckfiskar. Det började i Danmark där privatpersoner virkar bläckfiskar enligt ett särskilt mönster. Gosedjuren ska ha en lugnande effekt på för tidig födda bebisar och det har nu spridit sig till Sverige men nu har Skånes universitetssjukhus infört ett bläckfiskförbud.  

Elisabeth Ohlager, verksamhetschef på neonatalavdelningen på Skånes universitetssjukhus:

– Vår uppgift är att ge god medicinsk vård och god omvårdnad. Vår uppgift är inte att dela ut gosedjur till barnen. Det är föräldrarnas uppgift. Det finns ingen evidens för att de här bläckfiskarna är bra för barnen. Ska de ha något att hålla i så ska det vara föräldrarnas fingrar. Vi kan inte garanteras att de ska tvättas rena.

Puk Bering som är en av bläckfiskprojektet ambassadörer säger att alla vill de små barnen väl men att hon respekterar förbudet.

– Vi blev inspirerade av projektet i Danmark. De såg att barnen mådde bra av det här men jag förstår att det blir extraarbete.

Vad är tanken med bläckfiskarna?

– Man har sett i Danmark att armarna kan upplevas som navelsträngen i magen av barnen. De blir lugnare och hjärtfrekvensen går ned.Tydligen så tar de tag i slangarna och drar ut dem i kuvösen. Har de bläckfiskarna så kramar de dem istället.

Elisabeth Ohlager på neonatalavdelningen på Skånes universitetssjukhus – vad tycker du om att privatpersoner engagerar sig så för nyfödda?

– Jag tycker det är helt fantastiskt. Men innan man börjar så ska man fråga vad det är verksamheten behöver, vad vi är i behov av. Vi får mycket förfrågningar där privatpersoner gjort saker. De virkar tofflor som man ger till oss. Det är fantastiskt, men vi behöver det inte. När vi säger nej, så upplevs man som otacksam, men det är inte vår uppgift att ge gosedjur.

Vad behöver ni då?

Medicinsk omvårdnad, säger Elisabeth Ohlager.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".