1 av 2
Fin avslutning på kräftkalaset. Foto:Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
2 av 2
Man ska visst ha efterrätt till kräftskivan och kocken Fredrik Eriksson. har flera förslag. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Desserter till kräftskivan

Kocken Fredrik Eriksson lagar tre goda efterrätter som passar på kräftskivan. Kräftor har mycket sälta i sig och därför passar någon av dessa tre efterrätter väldigt bra på bordet.

Flädersoppa med sommarsmaker
En svalkande och syrlig soppa med sötma från säsongens solmogna bär.
4 personer

2 dl citronjuice, pressad saft
2 dl koncentrerad flädersaft
1 dl vatten
1 citron, finrivet skal
200 g florsocker
5 äggulor
2 msk maizena
1 ½ dl crème fraiche
Jordgubbar, hallon eller andra bär
eventuellt is
eventuellt sockerkakskrutonger

Gör så här:
Koka upp citronjuice, flädersaft, vatten och citronskal. Vispa ihop florsocker och äggulor så att det blir ljust och fluffigt. Rör ut maizena i lite vatten och rör ner det i den kokande soppan. Låt sjuda ca 1 minut. Slå vätskan över ägg- och sockerblandningen. Låt kallna ordentligt, gärna i kyl. Vispa i crème fraiche och mixa eventuellt soppan med is om du vill ha den iskall. Fördela bär i portionsskålar och slå soppan över. Servera eventuellt med sockerkakskrutonger, rostade tärningar av sockerkaka.

Sabayonsås
E
n fluffig och lätt sabayon är en ljuvlig dessertsås. Prova att gratinera frukt och bär med sabayonsås, det blir mycket gott. Eller servera såsen till färska bär.

Till 4 personer:
2 äggulor
4 msk strösocker
1 dl vitt vin eller marsalavin
1 tsk pressad citronsaft

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en rostfri bunke som rymmer ca 2 liter. Sätt ner bunken i en kastrull med sjudande vatten. Vispa oavbrutet tills såsen börjar tjockna. Låt inte temperaturen överstiga 65 grader. Använd hushållstermometer. Om såsen ska serveras kall, vispar man tills den kallnat, annars serveras den direkt. Till sabayonsås som serveras kall kan man tillsätta ett blötlagt gelatinblad i den varma såsen och sedan vända ner 1 dl vispad grädde och 1 msk likör då såsen kallnat.

Clafoutis på Säsongens Skörd
Till 4-6 personer:
500 g körsbär, helst moreller eller konserverade mörka körsbär,
1 ½ dl vetemjöl (90 g)
3 dl mjölk
4 ägg
2 dl strösocker
½ krm salt
1 vaniljstång
1 msk florsocker
vispgrädde eller vaniljsås

Gör så här:
Smörj en ugnssäker form eller en stekpanna med diametern 20-24 cm som kan sättas in i ugnen. Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur körsbären med en liten sked eller en körsbärsurkärnare. Lägg bären i formen. Sikta vetemjölet och vispa ihop det med mjölken. Tillsätt ägg, socker och salt och vispa till en slät smet. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i smeten. Häll smeten över bären. Grädda i 35-40 minuter mitt i ugnen. Pudra över florsocker och servera genast med en skål vispad grädde eller kall vaniljsås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".