Cecilia Blanken flyttade med sin familj till USA. Foto:Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Vi tvekade inte att byta kontinent

5:01 min

I våras fick frilansjournalisten Cecilia Blankens man ett toppjobb som exekutiv producent för amerikanska Idol och familjen med två små barn bestämde sig för att hyra ut huset i Farsta i Stockholm och flytta till drömmarnas stad, Los Angeles.

– Vi bestämde som nyårslöfte för ett och ett halvt år sedan att vi skulle ut på ett äventyr. Både jag och min man hade längtat efter att göra det, vi tycker jättemycket om Sverige, men det är en stor värld vi lever i. Vi var sugna på att bo någon annanstans, så vi började jobba för det. Vi var inne på allt från Dubai till andra ställen men sedan dök jobberbjudandet upp för Per.

Det är ju ett väldigt stort beslut att fatta, att byta land och flytta. Tvekade ni någonsin?

– Vi tvekade inte men det var verkligen inte bara lätt att flytta. När man har barn vill man inte stöka till det för dem. Men jag tror samtidigt att det är bra att utsätta sina barn för lite nya grejer.

Era två barn, Rio som är två år och Bonnie som är fyra, vad tycker de om att flytta till ett helt nytt land?

– Barn är ganska följsamma, de gillar det som vi gillar men det är klart att de längtar efter sina kompisar. Sen var det läskigt att bli instängd på en förskola där ingen förstår vad man säger. De har gråtit men har varit mycket kul också.

Du har en välbesökt blogg på tidningen Mamas hemsida, är frilansjournalist och har skrivit artisten Andreas Lundstedts biografi "Mitt positiva liv". Hur ser din vardag ut i L.A?

– Nu har jag unnat mig att ha haft sommarledigt. Sedan har jag jobbat lite grann. Det blir spännande att se, att skapa en ny vardag. Man har startat om sitt liv, det är så klart fantastiskt kul, men man ställs inför mycket frågor, säger Cecilia Blankens.

Din man Per är exekutiv producent för amerikanska Idol, hur länge tror du ni kommer stanna i L.A?

– Jag vet inte. Vi säger ett år, men om alla trivs kan det bli länge.

Om man går i tankarna att flytta utomlands, vilka är dina bästa råd?

– Om man en person som mår bra av förändring - bejaka det! Annars tror jag att man lätt blir besviken, att det blir tråkigt. Har man känslan är det bara att åka med den, säger Cecilia Blankens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista