I dagens P4 Extra visar Alexandra Zazzi Erik Blix hur man lagar Karl-Johankräm med ankleverterrin. Foto: Jurek Holzer/Scanpix

Alexandra Zazzi lagar Karl-Johankräm

"Åt kossorna svamp blev mjölken dålig"
6:53 min

Alexandra Zazzi har fått höstfeeling i förväg och visar därför P4 Extra-lyssnarna vad man kan hitta på med Karljohanssvamp, svampsorten som i Italien kallas för champagnekork. Klicka in dig i artikeln och kolla in Alexandras recept.

Karl-Johankräm med ankleverterrin

1 dl torkad karljohansvamp

1 schalottenlök

1 msk raps eller olivolja

1 tsk vilt och kantarellfond

½ liter grädde

½ dl calvados

Salt och peppar

50 gr ankleverterrin

8 snygga spett

Blötlägg svampen i minst 30 minuter, skölj. Finhacka löken. Krama ur svampen och lägg i såskastrull tillsammans med löken och oljan. Fräs samman i någon minut och häll i grädden och fonden. Låt sjuda i 20-25 minuter. Smaka av med calvados, salt och peppar. Låt sjuda i ytterligare någon minut. Skär terrinen i fina bitar och trä upp på spett. Servera krämen i liten skål eller glas med spettet halvägs i.

Risotto ai porcini

4 personer

1 dl torkad karljohan 

3,5 dl carnaroliris

1 msk smör till stekning

2 msk olivolja

2 finhackade små schalottenlökar

0,8-1 l kycklingbuljong

0,5 dl grädde

0,5 dl  tort vitt vin

1 klick smör till avslut

1 dl färskriven parmesan

Gör gärna så här:

Smula sönder svampen I handen och blötlägg I vatten i 30 minuter. Smält smöret och olivoljan, sautera löken fint tillsammans med den urkramade svampen och lägg i riset. Rör om i någon minut. Häll i buljongen litet i taget tills riset är mättat. Rör i grädden och vinet, smaka av med salt och peppar. Låt vila under lock i 5-8 minuter och rör sedan försiktigt i osten.

En bra buljong ger bra risotto. Gör dina egna buljonger och frys in. Jag brukar spara gräddförpackningar med skruvlock, diska ur dem och frysa ned buljongen i dem. Perfekt mängd att jobba med. När det gäller kycklingfond brukar jag köpa hem hela ekologiska kycklingar. Skär bort de bitar jag ska tillaga och sedan lägger jag in skrovet i frysen för att göra en bra buljong av när jag hinner. Här kommer receptet på kycklingbuljong. Lycka till!

Kycklingbuljong

3 st kycklingskrov

2 msk matolja

2 medelstora gulalökar

1 medelstor morot

15 cm purjolök

1 bit, ca 50 g persiljerot

1-2 kvistar timjan (den hårda sorten)

10 svartpepparkorn

1 lagerblad

vatten så att det täcker

Gör gärna så här:

Dela kycklingskroven i delar, lägg i en stor 10l kastrull tillsammans med olja och stek av så att de får färg. Skala och dela grönsakerna grovt. Lägg i grytan tillsammans med timjan och kryddor, rör om och häll i vatten så att det täcker ordentligt. Låt sjuda under lock 4-5 timmar, skumma lite då och då. Sila vätskan i en mindre kastrull och låt sjuda ned till hälften. Smaka av med salt och använd till såser och soppor. Frys ned eller håll i kylskåp upp till 1 vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".