1 av 3
Den lilla Dientamöban kan finnas i magarna hos upp till 20 procent av befolkningen. Mikroskåpbild på Dientamöba. Foto:Marianne Lebbad/Smittskyddsinstitutet.
2 av 3
Magbesvär kan bero på en amöba. Arrangerad bild. Foto:Fredrik Persson/Scanpix
3 av 3
Jessica Ögren, biomedicinsk analytiker på länssjukhuset Ryhov. Foto:Peter Jernberg/Sveriges Radio.

1,8 miljoner kan ha amöba i magen

3:35 min

Magont  brukar ofta skyllas på stress och oro men nu ifrågasätts den lite slentrianmässiga diagnosen av en svensk forskare. Jessica Ögren vid länssjukhuset Ryhov har funnit att många som har magproblem ofta bär på en parasit – dientamöba och så många som 1,8 miljoner svenskar kan ha den.

Vad kan amöban ge för symptom?

– Mycket vanliga symptom som magont, lös mage, förstoppning och uppsvälld mage. Forskarna vet ganska lite om den, endast ett fåtal sjukhus tar i dag rutinmässiga prov, bland annat i Jönköping, Halmstad och Göteborg.

Du har berättat att Dientamöban har en så speciell konstruktion att den egentligen inte borde kunna smitta. Vad är det som är konstigt med den?

– Den har inget extra hölje som gör att den kan leva utanför kroppen. Den borde egentligen vara omöjlig att få i sig. Jag fick tillfälle att studera ett utbrott vid två skolor här i Jönköping och då kunde jag koppla den till springmask, som är en mycket vanlig parasit, i synnerhet bland barn. Det verkar helt enkelt som om springmasken sprider amöban. Många har springmask helt utan att den ger några symptom.

Tror du alltså att många barn klassat som stressade, har ”stressmage",  fast de i själva verket har drabbats av den här parasiten?

– Det kan nog vara så. Jag tror kanske inte att barn är riktigt så stressade som det ibland sägs.

Är parasiten svår att påvisa?

– Nej, inte om man gör på rätt sätt. Eftersom den har en så speciell konstruktion ska man ha lite speciell utrustning. Använder man rätt sorts provrör är det inga problem. Analysen är relativt dyr och många har ansett  att symtomen inte är tillräckligt tydlig och allvarlig.

Hur stor andel av befolkningen tror du kan bära på den här amöban?

– Svårt att säga men jag skulle gissa 10-20 procent.

Det är inte bara barn?

– Nej men troligen flest barn eftersom springmask är så vanligt bland barn. Det visar sig att gruppen 35-45 år är en grupp som ofta har amöban men alla kan drabbas.

Hur behandlar man den som är drabbad?

– Det finns medicin, en sorts antibiotika och jag tycker att fler borde få chansen att bli behandlade., säger Jessica Ögren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista